İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4835 %0.01
36,5870 %-0.01
3.432.602 %0.06
3.066,55 0,43
Ara
MUHALIF GAZETECILIK DÜNYA Yasaklar ülkesi Singapur'dan koronavirüs başarısı! 18 ayda sadece 58 vefat

Yasaklar ülkesi Singapur'dan koronavirüs başarısı! 18 ayda sadece 58 vefat

Uzak Doğu'nun mücevher kutusu Singapur, akılalmaz yasakları, gece hayatı, göz kamaştırıcı zenginliği ve yaşam tarzıyla ilgi çeken bir ülke. Pandemi sürecini de başarılı bir şekilde geçiren 5.7 milyon nüfusluk ülkede şu ana kadar 72 bin vaka tespit edildi.

Dünya çapında koronavirüs vaka sayısı 219 milyonu geçerken, Güneydoğu Asya ülkesi Singapur'da müthiş bir başarı söz konusu... 5.7 milyonluk nüfusa sahip olan ülkede vaka sayısının 72 bin olması ve buna karşılık sadece 58 insanın yaşamını yitirmesi bir başarı örneği olarak tarihe geçti. Singapur'un başarısının sırlarından bazıları erken önlem, ücretsiz test ve maske kullanımı...

Hint Okyanusu'nun sularıyla çevrili küçük bir ada devleti olan Singapur, Endonezya ve Malezya toprakları arasında bulunuyor. Dünyanın her yerinden birbirinden farklı etnik kökenli insanlara ev sahipliği yapan Singapur’un nüfusunun %77’sini Çinliler oluşturuyor. Resmi olarak aralarında İngilizce'nin de bulunduğu tam dört lisan kullanılıyor.

Singapur, dünya üzerinde corona virüsüne bağlı sebeplerle yaşamını yitirenlerin sayısının en düşük olduğu ülkelerden biri. 72 binden fazla vakanın olmasına rağmen ada ülkesinde sadece 58 insan yaşamını yitirirken dünya genelinde bu rakam 4 buçuk milyonun üzerinde.

Güney Asya'nın en pahalı ülkelerinden biri

Güney Asya ülkeleri aslında tatil ve alışveriş için ekonomik ülkeler, ancak söz konusu Singapur olduğunda bütçeyi biraz arttırmak gerekebilir. Bununla beraber yaşam kalitesi, ulaşım, yeme içme ve uğruna para harcayacağınız her şey o kadar kaliteli ki, cebinizden çıkan her kuruşun fazlasıyla size geri döndüğünü hissedebilirsiniz. Yine de kişisel yolculuk planı yapmak yerine güvenilir firmaların sunduğu Singapur turları, bu minik dev ülkeyi keşfetmek için çok daha ekonomik bir yol olacaktır.

Singapur'un akılalmaz yasakları

Singapur'daki yasaklara göz atmakta ve bunları unutmamakta fayda var. Singapur’da sakız çiğnemek ve hatta ülkeye sokmak yasak. Durak dışında taksi durdurmaya çalışmak, kendinize ait bir park yeriniz yoksa araba almak, arabanız var ise onu yıkamamak ve kirli bırakmak, sokakta kavga etmek, asansörlere bir Asya meyvesi olan duryanla binmek gibi başka pek çok enteresan yasaklar da bulunuyor.

Bu yasakları dikkate almadığınızda turist de olsanız ciddi bedeller ödemek durumunda kalabilirsiniz.

Koronavirüsle mücadelede Singapur

Koronavirüse bağlı sebeplerle yaşamını yitirenlerin oranının küresel ortalaması yüzde 3’ken, Reuters’ın 1000’den fazla vaka görülen ülkeleri sıraladığı listede Singapur’da bu oran yüzde 0.05 olarak seyrediyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Singapur’un nüfusuna yakın ülkelerden Danimarka’daki ölüm oranı yüzde 3, Finlandiya’da ise yüzde 4 seviyesinde.

Singapur Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkede iki ayı aşkın bir süredir kimse yaşamını yitirmedi. Ülkenin önde gelen uzmanları, bu başarının arkasındaki esas etmenleri açıkladı.

ENFEKSİYON KİTLESİ

Singapur’da koronavirüs bulaşanların yaklaşık yüzde 95’i göçmen işçiler. Bunların yaşları genelde 20’lerinden başlayarak 30’lara kadar gidiyor ve genellikle inşaat ve gemi yapımında çalışıyor ve kalabalık yatakhanelerde kalıyorlar.

Koronavirüs ile ilgili çalışmalar devam ederken, şu an elde edilen verilere göre gençler arasında koronavirüsünün öldürücülüğü diğer yaş gruplarına göre daha düşük.

TESPİT

Singapur, salgının ilk günlerinden itibaren erken tanı tespit ve test sistemlerini kullandı. Daha önce Dünya Sağlık Örgütü’nün de övdüğü bu sistem sayesinde Singapur yaklaşık 900.000 insandan örnek aldı. 5.7 milyonluk nüfusunun yüzde 15’inden fazlasına denk gelen bu sayı, dünya çapında da en yüksek oran anlamına geliyor.

Yatakhanelerde kalanlara çok sıkı test kuralları getirilirken yetkililer risk altında olan, bakım evlerinde kalanlarla birlikte akut solunum yolu enfeksiyonunun 13 semptomunu gösterenlere ücretsiz test sağladı.

Ulusal Singapur Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi’nde görevli Hsu Li Yang, “Ne kadar çok tanı konulursa ölüm oranı o kadar azalır” dedi.,

HASTANE SÜRECİ

Engelleyici önlemler, tedavi yönteminde de kullanıldı… 45 yaşın üzerindeki koronavirüs hastaları ya da risk grubundaki hastalar, iyi hissetseler bile hastanede tedavi edildi, evlere gönderilmedi.

Singapur Ulusal Üniversite Hastanesi’nin kıdemlı danışmanlarından Dale Fisher, “Bizim tedavi yöntemimiz geleneksel fakat iyi. Sıvı yönetimi, pıhtı önleme ve kanıtlanmış ilaçlar kullanıldı” dedi.

Son yıllarda Güneydoğu Asya’da bir tıp turizm merkezi haline gelen Singapur, corona virüsü hastaları için de bazı kongre merkezlerinde ve geçici merkezlerde salgınla mücadele alanları oluşturarak buralara yatak kurdu. Böylelikle yatak sıkıntısı yaşanmadı.

Resmi verilere göre Singapur’da şu an yoğun bakımda hiç koronavirüs hastası bulunmuyor.

Singapur’da Nisan ayından beri kamuya açık alanlarda maske takmak zorunlu. Dünya Sağlık Örgütü de maske kullanılmasıyla birlikte sosyal mesafeyi tavsiye ederken, Mount Elizabeth Hastanesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Leong Hoe Nam, “Singapur’da güzel bir maske kültürü oluşturduk. Bu sayede hastalık daha hafif geçiyor” dedi.

SINIFLANDIRMA

Singapur, Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs ölümlerini sınıflandırma tanımına uyuyor… Kalp ve damar hastalıkları sorunu sebebiyle yaşamını yitiren koronavirüs hastalarını sayıya dahil etmezken zatürre hastalarını alıyor.

Singapur Sağlık Bakanlığı, uluslararası uygulamaları takip ettiklerini duyurdu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *