Yunanistan’ın önde gelen yayınlarından Kathimerini’ye bir söyleşi veren Dendias’a muhabir, ”Türk-Yunan yakınlaşmasından memnun olduğu ama Türkiye’nin oluşturduğu ana tehditlerin değişmediği” açıklamasını hatırlattı. Muhabir, ”Bu, sonuç getirebilecek anlamlı diyalog olmadığını düşündüğünüz anlamına mı geliyor?” diye sordu.
Geçen dönem dışişleri bakanlığı yapan Dendias, ”Türkiye’nin çeşitli bahanelerle revizyonist görüşlerini açıklamaya devam ettiği, Yunanistan’ın egemenliğini ve egemenlik haklarını tartıştığı, casus belli ve geçersiz Türk-Libya deniz anlaşmasında ısrar ettiği, deniz parkları meselesi gibi yeni konuları gündeme getirdiği veya sırasıyla Yunan karasularında ve Yunan hava sahasında gemi ve uçak telsizi yoluyla taciz uygulamasını sürdürdüğü de gerçek” dedi.
Yunan bakan, ”Bunlar Türk-Yunan yumuşaması konusundaki beklentiler hakkında şüpheler oluşturuyor ve yumuşamanın Türkiye’deki iç gelişmelerin rehini olması riskini beraberinde getiriyor” dedi.
Dendias, ”Gerçekten yeni bir sayfa açılabilmesi için Ankara’nın cesur adımı atması ve tarafları ayıran tek farklılığın çözümü için uluslararası hukuk ile deniz hukuku hükümlerini kabul etmesi gerekiyor” diye devam etti.
Bakan, buna ek olarak Türkiye’nin Avrupa Birliği hedeflerini yeniden canlandırması ve Kıbrıs sorusunu konusunda müzakereleri yeniden canlandırmasının da ilişkilere olumlu yansıyacağını ifade etti. Dendias, Türkiye’yi Kıbrıs konusunda son yıllarda ”inatçı” davranmakla suçladı.
İlişkilerdeki yumuşamanın ”iyi” olduğunu söyleyen Dendias, ”ilişkilerimizde çözülmemiş anlaşmazlıklar devam ederken rehavete yer yok” dedi.
”Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye tarihinde silinmez bir iz bıraktığını” söyleyen Dendias, ”Aramızdaki anlaşmazlığı çözme yönünde inisiyatif alması gelecek nesiller için daha da önemli olacaktır. Aksi takdirde, Türkiye’nin kökleri geçmiş yüzyıllara dayanan milliyetçi teorilerin etkisinde kalmaya devam etmesi tehlikesi her zaman pusuda bekleyecektir” ifadelerini kullandı.