Başbakan Kiryakos Miçotakis’in hükümeti, değişikliğin kayıt dışı çalışmayı ortadan kaldıracağını ve genel olarak istihdamı artıracağını söylerken; muhalefet, bunun işçi haklarına bir saldırı olduğunu ve ”barbarca” koşullar yaratacağını belirtiyor.
Yunanistan’ın en büyük kamu sektörü sendikası ADEDY’nin çağrısıyla ülke çapında yapılan bir günlük grev sırasında trenler ve otobüsler azaltılmış saatlerde çalışıyor. Devlet hastaneleri yalnızca acil durum personeli ile çalışıyor ve birçok okul kapandı.
Sendikanın Atina’nın merkezinde bir miting düzenlemesi ve daha sonra bir tartışma ve oylama ile eş zamanlı olarak parlamentoya yürümesi bekleniyor.
Yaklaşık yarım milyon işçiyi temsil eden ADEDY, ”Tasarının geri çekilmesini talep ediyoruz” diyor.
Yasa tasarısında neler var?
Yasa tasarısı, tam zamanlı çalışanların yarı zamanlı ikinci bir iş bulmalarına ve çıkar çatışması gibi belirli koşullar geçerli olmadıkça günde 13 saate kadar çalışmalarına müsaade veriyor. Ayrıca işverenlere, ihtiyaç duymaları halinde, altı günlük bir çalışma haftası uygulamalarına da imkan sağlıyor.
Tasarıya göre, aksi kararlaştırılmadıkça, bir personel ilk çalışma yılı içerisinde herhangi bir uyarı ya da ücret ödenmeksizin işten çıkarılabilecek.
6 aya kadar deneme süresine müsaade veren tasarı, işverenleri ayrıntılı çalışma koşulları sağlamakla da yükümlü kılıyor.
İşverenler, bir çalışanın çalışma saatlerinin uzatılması veya vardiya değişikliklerini beyan etmemeleri halinde 10 bin 500 euroya kadar para cezasına çarptırılabilecek.
Tasarı, grev sırasında çalışanların çalışmasını engelleyenlere para cezası ve 6 ay hapis cezası getiriyor.