Peki, seks eğitimi neden gerekli?
1. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yöntemleri hakkında bilinçlenmek
Birçoğumuz cinsellik serüvenimizin belli bir döneminde bir veya birden fazla cinsel yolla bulaşan enfeksiyondan (STI) muzdarip oluyoruz. Bazı cinsel hastalıklar (ör: genital mantar, klamidya, bel soğukluğu, frengi) ilaç tedavisiyle iyileşebilirken, bazılarıyla (ör: HIV, genital uçuk, hepatit B, HPV) hayatımızın sonuna kadar yaşıyoruz. Bu enfeksiyonların birçoğunun bir belirti göstermemesi ve gizli seyretmesi nedeniyle de enfekte olduğumuzun farkına varmıyoruz ve eğer korunmasız cinsel ilişkiye giriyorsak partnerimizi de istemeden enfekte ediyoruz.
Seks eğitimimin önemi işte burada devreye giriyor. Bu enfeksiyonlara yakalanmamak için hangi korunma yöntemlerini kullanabileceğimizi (ör: prezervatif, vajinal kondom, PreP) partnerimizin STI geçmişini nasıl sorgulayacağımızı, STI testlerimizi hangi sıklıkta, nerede ve nasıl yaptırabileceğimizi seks eğitimi sayesinde öğrenebilir ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve bunlardan korunma yöntemleri hakkında bilinçlenebiliriz.
2. Doğum kontrol yöntemlerini öğrenmek
İstenmeyen hamilelik korunmasız cinsel ilişkiden kaynaklanır ve hem bedenen hem de zihinsel olarak oldukça zorlayıcı olabilir. Seks eğitimi sayesinde hamilelikten korunma yöntemlerini (ör: prezervatif, vajinal kondom, doğum kontrol hapı, periyodik iğneler, diyafram) öğrenebilir ve istenmeyen hamileliğin önüne geçebiliriz.
3. Cinsel organlarımızı ve onların işlevlerini öğrenmek ve vücudumuzu daha iyi tanımak
Vulva mı, vajina mı? Sürekli birbiriyle karıştırılan ancak işlevleri oldukça farklı olan meşhur ikili. Kabaca anlatmak gerekirse vulva, vajina girişi ile birlikte kılların çoğunlukla çıktığı mons pubis, iç ve dış dudaklar, üretra girişi ve klitorisi de kapsayan kadın dış genital organıdır ve dışardan görülen kısma verilen addır. Vajina ise dışardan göremediğimiz, vajina girişinden servikse kadar uzanan ve bir çok tartışmaya konu olmuş g-noktasına ek olarak başka haz noktalarını da içeren tüp şeklindeki kadın iç genital organıdır. Klitorise gelirsek, dışardan sadece başını gördüğümüz ve uyarıldığında ortalama bir penis ile boy ölçüşecek boyuta gelebilen ve anatomik olarak penise oldukça benzeyen binlerce sinir hücresiyle kaplı kadın genital organının önemli bir öğesidir.
Bu konu daha fazla detayı hak ettiği için daha sonra daha detaylı bir yazı yazacağım ancak kısaca erkek genital organlarından da bahsedeyim. Erkek dış genital organını oluşturan ana öğeler; penis, skrotum (torba), testisler; erken iç genital organını oluşturan ana öğeler ise vas deferans, prostat ve üretradır.
Seks eğitimi sayesinde genital anatomimizi bilmek ve genital organlarımızı tanımak vücudumuzu daha iyi tanımamızı sağlar ve haz noktalarımızı keşfetmemize yardımcı olur.
4. Farklı cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimler hakkında bilgilenmek
Kadın veya erkek… Doldurduğumuz hemen hemen her formda karşımıza çıkan iki seçenek… Peki sizce gerçeği ne kadar yansıtıyor? Her vulvası olana kadın, her penisi olana da erkek demek zorunda mıyız? Peki bu kişinin hem vulvası hem de penisi varsa (hermafrodit)? Bize biyolojik olarak atanan cinsiyet kimliğini kabul etmek zorunda mıyız? Facebook’ta seçebileceğiniz tam 71 adet farklı cinsiyet kimliği olduğunu biliyor muydunuz?
Seks eğitiminin üzerinde durduğu bir diğer önemli konu da cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimlerdir.
Cinsiyet kimliği kişinin genital konfigürasyonundan bağımsız olarak kendini hangi cinsiyette hissettiğidir. Örneğin bir kişi vulva veya penise sahip olmasından bağımsız olarak kendisini çift cinsiyetli (bigender), cinsiyetsiz (agender), ikili cinsiyet sisteminin dahil olmayan (non-binary) ya da iki cinsiyetin karışımı olarak (gender fluid) tanımlayabilir.
Cinsel yönelim ise kişilerin bir veya birden fazla cinsiyete veya cinsiyeten bağımsız olarak sadece karşısındakine karşı cinsel duygu ve istek duyması veya hiçbir cinsiyete karşı cinsel çekim hissetmemesidir. Cinsel yönelimlerden bazıları; heteroseksüel, biseksüel, aseksüel, panseksüel vb.
Bir kişinin giyinişi, görünüşü, davranışı, tutumu ve hatta adından yola çıkarak o kişinin cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimi hakkında bir varsayım yapmak hem karşımızdaki kişiden beklemediğimiz bir tepki almamıza yol açabilir hem de kendimizi istemediğimiz bir duruma sokmamıza neden olabilir. Seks eğitimi sayesinde bu konularda bilinçlenebilir ve yanlış anlaşılmaları önleyebiliriz.
5. Cinsel rızanın önemini anlamak ve neyi istediğimizle ilgili doğru iletişim kurabilmek
Geçen ayki yazımda da belirttiğim gibi özgür iradeyle ve istekli bir şekilde verilen rıza, cinsel ilişkinin olmazsa olmazıdır. Kendi aldığım eğitim sırasında en çok sevdiğim derslerden biri Betty Martin tarafından geliştirilen Rıza Çarkı’nı (Wheel of Consent) öğrenmek ve uygulamaktı ve seksle ilgili olsun olmasın herkesin öğrenmesi ve ara sıra pratik etmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyorum.
Günlük herhangi bir aktivite veya kolumuza sıradan bir dokunuş isteğine verdiğimiz Evet, Hayır ve Belkilerimizi bilmek ve bu tercihlerimizi sesli olarak söylemenin yanında onların vücudumuzda yarattığı tepkilerin ve bize nasıl hissettirdiğinin farkına varmak çok önemli. Özellikle özgür iradeyle ve istekli bir şekilde yaptığımız tercihler ile çok emin olmadan veya karşıdakini üzmemek adına istekli bir şekilde yaptığımız tercihlerin vücudumuzda yarattığı farklı tepkileri anlayabilmek gerçekten paha biçilemez bir deneyim.
Seks eğitiminin önemi burada yine kendini gösteriyor diyebilir miyiz sizce?
Her ne kadar okulda veya ailelerimizden seks ile ilgili yeterli eğitim almamış olsak da zaman zaman arkadaşlarımızdan ve tabii ki internetten bilgi açığımızı kapatmaya çalıştık. Kapatamadığımız zamanlarda da belki doğru bildiğimizi varsaydık. Varsayımlar konu seks olunca oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle siz siz olun sahip olduğunuz bilgiyi güvenilir kaynaklardan doğrulayın veya bir seks eğitmenine başvurun.