İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EĞİTİM Okul çantası en ucuz 361 liraya doluyor!

Okul çantası en ucuz 361 liraya doluyor!

Yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlıyor. Okula başlama maliyeti asgari 361 Türk Lirası. Kırtasiye masrafları markadan markaya değişiyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle bir yıldır uzaktan eğitimin akabinde yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlayacak. Veliler öğrenci başına kitap, defter, kalem ve diğer kırtasiye malzemeleri için en az 360 Türk Lirası harcayacak. Geçen yıl 300 liradan başlıyordu.

Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Genel Sekreteri İrem Özkal, “Kırtasiye ürünleri üzerinde bazı katma değeri yüksek ürünler dışında fiyat artış oranı yaklaşık yüzde 10 olarak değerlendiriliyor. Bu yıl okul çantası 361 liraya doluyor. Standart okula başlangıç kırtasiye malzemeleri ile dolu bir çantanın 250 lira ve 400 lira arasında olacağını söyleyebiliriz.” dedi.

SEKTÖRE CAN SUYU OLACAK
Okulların açılmasının sektöre can suyu olacağını kaydeden Özkal, “Salgın öncesi Türkiye’de yaklaşık 18 bin kırtasiyeci faaliyet gösteriyordu. Sektörde yaklaşık yüzde 15 küçülme var. Kırtasiyeciler yıllık satışlarının yaklaşık yüzde 40’ını okul açılma sezonu eylül ayında yapıyor.” diye konuştu.

Kurşun kalem, boya kalemi, sulu boya, pastel boya, defter, silgi, cetvel, gibi kırtasiye ürünlerinde Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti. Buna mukabil mekanik kurşun kalem gibi bazı ürünlerde oran yüzde 18 olarak kalmıştı.
Sektör temsilcileri söz konusu ürünlerde yüzde 18 olan kırtasiye ürünlerinin KDV oranının yüzde 8’e, KDV’si yüzde 8 olan kırtasiye malzemelerinin de KDV’sinin yüzde 1’e düşürülmesini talep ediyor.

KANTİNLERDE DE FİYATLAR ARTACAK

İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Genel Sekreteri Zülfiye Sapankaya, ürün fiyatlarında enflasyon oranında bir artış yapacaklarını söyledi.

Kira konusunda talepleri olduğunu belirten Sapankaya, “Milli Eğitim Bakanlığı kantinler için öğrenci geliş gününe ve sayısına göre kira verilmesi konusunda bir düzenleme yapmıştı. Esnaf olarak bu uygulamanın bir süre daha devam etmesini talep ediyoruz.” dedi.

İstanbul’da 3 bin, Türkiye genelinde 40 bin kantin işletmesi faaliyet gösteriyor.
“ETİKETLER OKUNMALI, CE İBARESİNE OLAN ÜRÜNLER TERCİH EDİLMELİ”

Tüketicilerin gıda ambalajlarındaki gibi kırtasiye ürünlerinde de etiketleri okuması gerektiğinin altını çizen İrem Özkal, Milliyet’e verdiği mülakata, “Tüketicilerimiz üretim yeri belli, CE ibaresi olan EN71 standartlarına uygun ürün seçmeye özen göstermeli. Oyuncak şeklinde olan veya niteliği taşıyan ürünlerin hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dikkat etmeliler.” dedi.

Özkal, “Sprey boyalar ve yapıştırıcılarının su bazlı olması ve solvent içermemesi konusunda hassas davranmalılar. Eğer velilerimiz satın aldıkları ürünün güvensiz olduğunu düşünüyorlar ve ürün kimliğinden şüphe ediyorlarsa tuketici.gov.tr adresli siteden veya ALO 175 tüketici hattından şikayette bulunabilir.” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *