İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4912 %0.03
36,6013 %0.03
3.445.090 %0.247
3.067,04 0,45
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EĞİTİM Okullarda serbest kıyafet yasaklandı mı?

Okullarda serbest kıyafet yasaklandı mı?

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda öğrencilerin giyeceği kıyafetlerle ilgili yeni kurallar getirildi.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; MEB'in getirdiği yeni kılık kıyafet yönetmeliği, 2025-2026 öğretim yılında yürürlüğe girecek. Bu kapsamda, 2022’de getirilen serbest kıyafet uygulamasına son verildi. İlkokul, ortaokul ve liselerde okul kıyafeti, okul-aile birliği yönetim kurulunun ve ikinci dönem başında yapılacak öğretmenler kurulunda özel işaret, baskı ve desen gibi kısıtlayıcı ayrıntılara yer verilmeden okul müdürlüğünce belirlenecek. Belirlenen okul kıyafetleri 4 yıl boyunca değiştirilemeyecek, velilere mali yük getirecek özel kıyafet aldırılamayacak.

Daha önce uygulanan "tek tip kıyafet" uygulamasının rant kapısına dönüşmesi, velileri bezdirmişti. Özellikle büyük şehirlerdeki birçok okulun giysilerini tek bir firma satıyordu. Forma alacak veliler, tekelleşmeye sebep olan sistemle alternatif bulamıyordu. Kıyafetlerin armalı olması sebebiyle fırsatçılar, normal fiyatı 250 TL olan bir tişörtü 1.000 TL’ye satıyordu. Bu soygunu kimi fırsatçılar kendi başlarına yaparken, bazıları da okul yönetimi ile anlaşarak yapıyordu. Benzer bir durumun yaşanmaması için bakanlık buna da tedbir aldı. Okul aile birlikleri kıyafet satışı yapamayacak, ayrıca belli bir yerden kıyafet alınmasına ilişkin yönlendirme yapılamayacak. Belirlenen formayı birden fazla mağaza satabilecek.

Kıyafet yönetmeliğini değerlendiren Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, şunları söyledi:

“Tek tip kıyafet, öğrenciler arasındaki sosyoekonomik farklılıkların görünürlüğünü azaltır. Bu durum, kıyafet üzerinden oluşabilecek ayrımcılık ve akran zorbalığını önleyebilir. Öğrenciler aynı kıyafeti giyerek okul kültürüne ve topluluğuna ait olma hissini daha güçlü bir şekilde yaşayabilir. Bu durum, birlikte hareket etme ve ekip ruhunu teşvik edebilir. Veliler 'Bugün ne giyecek?' gibi günlük kararlardan kurtularak kıyafet konusunda daha az endişelenir.” 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *