Türkiye’de Bilim Yapmak, Tabip ve Öğrenci olmak açılımında, çatısını TTB (Türk Tabipler Birliği) oluşturan sempozyum, İstanbul Üniversitesi’nde 18 Mayıs 2024 tarihinde başladı.
Platon’dan Rönesans dönemine kadar süreç ve aydınlanma açılımında özgürlükler, sorumluluklar ve doğru bilgi başlığından yola çıkarak temellerini yüzyıl öncesine dayanan kendi ülkemizde değişim dönüşüm noktasını;
“Yabancı bilim insanları, Türk bilim insanlarına kaç not verdi” (1931) diyen kurucu liderimiz Mareşal Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve temellerini attıktan sonra Türkiye’de Eğitim Reformlarının (1933) yürürlüğe girmesi, dönemin Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip ve Almanya’dan getirilen öğretim üyelerinin, savaştan çıkmış ve yokluk içinde bir ülkede bırakın kendi dilinden başka bir dili aktif kullanabilmeyi; okuma ve yazma oranının oldukça yüksek olduğu dönemde Einstein’a kadar uzanan serüveni dinledik.
Önemli Öğretim üyelerinin İstanbul Üniversitesine kattıkları anlatıldı. Hatta Aşiyan’da kabri olan öğretim üyelerinin Türklerden daha iyi Türkçe konuşabilen ve Türk vatandaşlığı seçenler, Türk Toplumun gelişimine önemli katkılar sağlamıştır. II.Dünya Savaşının devam ettiği sırada Nazi düzeninde âri ırka girebilenlere yeniden vatandaşlık vermek isteyen Almanya’ya geri vermeyen Türkiye Cumhuriyeti ve topluma net olarak disiplinli çalışmayı öğreten öğretim üyelerinin en önemli özellikleri arasında mütevazılıkleri Nobel’i geçecek şekilde hademe/ müstahdem ile tokalaşmalarıdır ki bunu şu anda değil bu alanda Prof.Dr.Türkan Saylan dışında görebilmek çok nadir hatta yok.
İnsandan İnsana hizmet anlayışının genç Cumhuriyet dönemi içerisinde aktarımı temelleri 100.yılımızda ne kadar sağlam temellerin oluşturulmuş olduğu açıklandı.
Tabii ki tarihi doğru olmayan kaynaklardan öğrenmeye çalışan ve bu kadar bilgi kirliliği kargaşasında oldukça kıymetli, öncelikle yeni kuşaklar için.
Kaliteli eğitim, likayat, strateji teşvik etmek, ödüllendirmek gibi etkenlerin ülkemizde bir türlü hayata geçememesi ve veri bol ama yazabilen olmadığı gibi ekip çalışmasının eksik ve dünyayla yarışabilecek düzeyde olmamıza rağmen eksikliklerimizi görebilmek adına oldukça verimliydi.
TTB ve TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) paydaşlığında, sabah dokuz olarak başlayan ve canlı yayın ile de dinleyicilere ulaşan oldukça verimli etkinlik bugün tüm gün Cağoğlu’nda devam edecek.
EMEL SEÇEN