İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,3265 %0
43,6615 %0.51
4.082,25 % -0,41
93.705,87 %1.005
Ara
Muhalif. EKONOMİ 2 Nisan boykotunun ekonomiye etkisi ne olur?

2 Nisan boykotunun ekonomiye etkisi ne olur?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının sonrasında 2 Nisan için yapılan ekonomik boykot çağrısı geniş destek buldu. Peki, boykotun ekonomiye etkisi ne olacak?

KAYNAK: HABER MERKEZİ
Okunma Süresi: 2 dk

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar sona erdi. Ancak CHP, 2 Nisan’da yapılan boykot çağrısına destek verme kararı aldı. Boykot çağrıları karşısında hükümet yetkilileri ve iş dünyası açıklamalar yaptı. Ekonomistler, boykotun olası etkilerini hesapladı.

BOYKOTUN EKONOMİYE ETKİSİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve CHP’li belediyelerle birlikte 19 Mart’ta gözaltına alınıp tutuklanan Ekrem İmamoğlu’nun ardından başlayan gösteriler sona erdi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 2 Nisan’daki boykot çağrısına destek vereceklerini açıkladı. Birçok işyeri de boykota katılacaklarını duyurdu.

Boykotun ekonomiye olan etkisi üzerine yapılan hesaplamalar, alışverişlerin bir günlük durdurulmasının Türkiye ekonomisine nasıl yansıyacağını ortaya koyuyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye'deki bankalarla yapılan harcamalar günlük yaklaşık 65 milyar TL’ye denk geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) içinde hanehalkı harcamalarının payı yüzde 60 civarında.

PROFESÖR KOZANOĞLU'NUN GÖRÜŞLERİ

BBC'ye konuşan Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hayri Kozanoğlu, 2 Nisan’daki boykotun sembolik bir anlam taşıyacağını belirtti. Ancak yoksul kesimlerin bu tür boykotlarda katılım göstermesinin zor olduğunu da vurguladı.

Prof. Kozanoğlu, boykotların hedefe yönelik olduğunda etkili olduğunu belirtiyor. Özellikle beyaz yakalı ve orta sınıfın alışveriş yaptığı markaların boykotlardan daha fazla etkilenebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, büyük küresel şirketlerin boykotlar nedeniyle satış hedeflerini kaçırdığı örnekler de mevcut. Örneğin, McDonald’s ve Starbucks, İsrail-Gazze çatışması sonrası boykotlardan olumsuz etkilenmişti.

TÜRKİYE'DEKİ BOYKOTLARIN EKONOMİK BOYUTU

Boykotun ekonomik boyutu katılım oranına göre değişecek. İktisatçılar, boykotun minimum 100 milyon dolar etkisi olacağını tahmin ediyor. Türkiye’de hanehalkı harcamalarının yüksekliği boykotun ekonomideki etkisinin daha belirgin olmasına yol açabilir.

Bu boykotların Türkiye ekonomisinde yaratacağı etki hükümet kanadında da endişelere yol açmakta. Ekonomistlere göre, talep azaldıkça enflasyon oranlarının da düşmesi bekleniyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *