Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye ekonomisinin 2024 yılında %2,7 oranında büyüyeceğini öngörerek, Mayıs ayında yaptığı tahmini değiştirmedi. Banka, 2025 yılı için ise büyüme oranının %3,0 seviyesine yükselebileceğini açıkladı. Bu artışın, büyüme dinamiklerinin yeniden dengelenmesi ve yatırımcı güvenindeki artışla destekleneceği belirtildi.
EBRD’nin yayımladığı Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, Türkiye’nin Haziran 2024’te Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkmasının yatırımcı güvenini artırdığı vurgulandı. Türkiye’nin kredi temerrüt takası priminin (CDS) geçen yıl içinde önemli ölçüde düştüğü de raporda yer aldı.
Ancak raporda, Türkiye ekonomisindeki bazı temel riskler de ele alındı. Bu riskler arasında kalıcı yüksek enflasyon, Türk lirasının reel değer kazanmasının ihracat ve turizm üzerindeki olumsuz etkileri, bölgede artan jeopolitik gerilimler ve küresel finansman koşullarındaki sıkılık yer alıyor. Türkiye’nin kısa vadeli dış borcunun hâlâ yüksek seviyelerde olduğu ve bu borcun GSYH'nin %20’sine denk geldiği belirtildi.
2023 yılında EBRD, Türkiye’ye rekor düzeyde 2,5 milyar euro yatırım yaptı ve bu yatırımın yarısından fazlası ülkenin yeşil dönüşümünü destekleyen projelere ayrıldı. EBRD’nin kısa süre önce yayımladığı bir ülke teşhis raporunda, Türkiye’nin verimliliğini artırması, insan sermayesini geliştirmesi ve özel sektörün finansmana erişimini genişletmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, yapısal reform gündeminin yeniden canlandırılması gerektiği ve Türkiye'nin uzun vadeli büyüme potansiyelini etkileyen sistemik sorunların ele alınması gerektiği ifade edildi.
EBRD, 2009'dan bu yana 453 proje ve ticaret finansmanı limitleri aracılığıyla, çoğu özel sektörde olmak üzere 20 milyar eurodan fazla yatırım gerçekleştirdi.