İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Avrupa’da artan gıda fiyatlarına karşı fiyat tavanı gündemde

Avrupa’da artan gıda fiyatlarına karşı fiyat tavanı gündemde

Avrupa'da, tarımsal emtia fiyatlarının düşmesine rağmen gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi nedeniyle hükümetler harekete geçti. Pek çok Avrupa ülkesi temel gıda ürünlerinde fiyat sınırlaması uygulamasına gitti.

Perakendecilerin fiyat artışlarında çizgiyi aştığı düşüncesi, tarımsal ürün maliyetlerinin düşmesi nedeniyle daha da arttı. Fiyat artışlarına ilişkin endişeler Avrupa çapında yetkilileri harekete geçirdi.

Birleşmiş Milletler Gıda Fiyatları Endeksi nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,7 düştü. Ancak tarımsal emtialardaki düşüşe rağmen perakendecilerin fiyat artışlarını sürdürmesi sonrası Financial Times’ın yaptığı derlemeye göre, Yunanistan, Macaristan, Fransa ve İspanya gibi ülkeler önlemlerini artırdı.

Eurostat’a göre, AB’de gıda fiyatları nisanda yıllık yüzde 20 arttı. Bu rakam yüzde 8,1’lik yıllık manşet enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleşmiş oldu. Dönem içinde yumurta fiyatları yüzde 22,7, tam yağlı süt yüzde 25 ve şeker 54,9 arttı.

Bu durum, halkın öfkesini yatıştırmaya çalışan politikacıların giderek daha fazla piyasa müdahalelerine gitmesine yol açtı.

DOĞU AVRUPA HAREKETE GEÇTİ

Artan fiyatlardan en çok etkilenen Macaristan ve Hırvatistan, gelirlerinin çoğunu gıdaya harcayan savunmasız kesimleri korumak için temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını sınırlamak üzere harekete geçti. Önlemler nedeniyle Macaristan’da süpermarketlerin satın alımları sınırlamaya başladığı görüldü.

Yunanistan, perakendecilerin gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki kâr marjlarını sınırlayan alternatif bir yaklaşım benimsedi. Fransa ise çeşitli ürünleri mümkün olan en düşük fiyata sunmak için süpermarketlerle müzakerelere başladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *