Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Antalya Diplomasi Forumu’nda düzenlenen “Korumacılık: Küreselleşmenin Sonu mu?” başlıklı panelde önemli açıklamalarda bulundu. Küresel ölçekte artan korumacılık eğilimlerine dikkat çeken Şimşek, bu politikalara karşı uyarıda bulundu.
"Ticaret, büyümenin motoru ama..."
Ticaretin ekonomik büyümenin en önemli itici güçlerinden biri olduğunu vurgulayan Şimşek, “Mevcut korumacı eğilimler devam ederse, bu durum küresel büyümeye ciddi zarar verir. Bu, temelden hatalı bir politikadır” dedi. Şimşek, dünya ekonomisinin yeniden kural bazlı ve çok taraflı bir yapıya kavuşması gerektiğini belirtti.
"Eşitsizlik artar, enflasyon tetiklenir"
Korumacılık politikalarının yalnızca büyümeyi değil, aynı zamanda gelir eşitsizliğini de derinleştireceğini ifade eden Bakan Şimşek, yaşlanan nüfus, küresel borç yükü ve iklim krizi gibi mevcut sorunların bu politikalarla daha da ağırlaşacağını söyledi.
Ayrıca Şimşek, korumacılığın enflasyona yol açacağını, bu durumun da uzun vadeli faiz oranlarını artırarak borçlanma maliyetlerini yükselteceğini belirtti.
"Reformlar şart, suçlu aramak kolay"
Küresel üretimin yüzde 30’unun Çin’de olduğunu hatırlatan Şimşek, ABD'nin üretimde pay kaybettiğine dikkat çekerek, “Üretimden daha fazla pay almak için sağlam politikalar ve yapısal reformlar gerekiyor. Kolay olan, geri kalan herkesi suçlamak ve tarifeleri yükseltmek. Ama asıl çözüm reformlardır” diye konuştu.
"Serbest ticaret 1 milyarı yoksulluktan kurtardı"
Şimşek konuşmasında serbest ticaretin olumlu etkilerine de değindi. Bugüne kadar 1 milyardan fazla insanın mutlak yoksulluktan kurtulmasında küreselleşmenin rol oynadığını belirten Şimşek, bu kazanımların kaybedilmemesi gerektiğini, bunun için daha fazla uluslararası iş birliği ve çok taraflılık gerektiğini vurguladı.