İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4661 %-0.06
36,5420 %-0.16
3.550.537 %3.58
3.073,62 0,66
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Baklagiller, enflasyonu katladı

Baklagiller, enflasyonu katladı

GMİS araştırmasına göre ocak ayında yıllık mutfak enflasyonu yüzde 19.36 olarak hesaplandı. Fakat baklagiller, meyve, bazı süt ürünleri, balık, tavuk ve et çeşitlerinde mutfak enflasyonunu katlayan oranda fiyat artışları oldu.

Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) her ay yaptığı bir çalışan, bir ev hanımı eş ve iki çocuktan oluşan çekirdek madenci ailesini kapsayan Gıda Harcaması Araştırması açıklandı. Araştırmanın Ocak 2021 sonuçlarına göre; süt ve süt ürünlerinde yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 17.19 oldu. Et ürünlerinde bu artış yüzde 12.64'te kalsa da kavurma yüzde 25, bonfile yüzde 28 zamlandı. Tavuğa yüzde 22.67 zam geldi. Balık ürünlerinde zam yüzde 51.69 oldu. Normal yumurtanın tanesi yüzde 52 zamlandı. Baklagillerin kilogram fiyatı yüzde 43.5 arttı. Tahıllardaki fiyat artışı yüzde 33 olurken, meyve bölümünde 25.51 fiyat artışı görüldü. Yağlardaki yıllık genel fiyat artışı yüzde 43.33 olarak hesaplandı. Şeker, çay, konserve ve baharat grubundaki artış da yüzde 44.87 oldu. 

AİLE BÜTÇESİNE 54 TL EK YÜK

Aydınlık'ta yer alan araştırmaya göre Ocak 2021’de mutfak harcaması bir önceki aya kıyasla yüzde 2.10 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık artış ürün bazında yüzde 46.35 seviyesinde oluştu. Gıda harcamasını oluşturan gruplarda toplam artış ise aylık yüzde 36.45 oldu. Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon ise yüzde 19.36 düzeyinde ölçüldü. Gıda harcamasında meydana gelen aylık binde 2,10’luk artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 53.85 TL bir ek yük getirdi. Buna göre Ocak 2021’ de Zonguldak’ta yaşayan dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 2 bin 603 TL oldu. 

Ocak 2021-Aralık 2021 dönemini kapsayan 2 bin 825,90 TL yeni asgari ücret Ocak 2021 ayında dört kişilik ailenin sadece mutfak giderini karşılayabiliyor. Asgari ücretin mutfak harcamasından geri kalan 222.05 TL ile aile kira, giyim, yakacak, eğitim vb. diğer harcamalarını karşılamak zorunda. Ailenin sadece mutfak giderini karşılayabilecek düzeydeki asgari ücret çalışanların hangi koşullarda yaşam savaşı verdiğini ortaya koyuyor.

KAŞARA BİR AYDA YÜZDE 8 ZAM

Diğer yandan GMİS'in araştırmasındaki diğer bulgular şöyle oldu: 

Süt ürünleri grubu; bu grupta ocak ayında hemen hemen her üründe fiyat artışları tespit edildi. En yüksek artış yüzde 16.66 oranındaki artış ile yoğurt fiyatlarında tespit edildi. Pastörize süt fiyatları bir önceki aya göre yüzde 2, taze kaşar peyniri yüzde 8, keçi ve koyun peyniri yüzde 3, eski kaşar yüzde 1.60 oranında artış tespit edildi. Bu grupta ortalama artış yüzde 4.60 düzeyinde gerçekleşti. 

Et ürünleri grubu; bu grupta, kırmızı et ürünlerinde durgunluk önceki aylarda olduğu gibi devam ediyor. Vatandaşın alım gücündeki olumsuzluklar en çok bu grupta kendini gösteriyor. Geniş halk kesimlerinin çoğunlukla tükettiği kıymada yüzde 1.60, kuşbaşı et yüzde 1.54 oranında zamlanırken kemikli ette önemli bir artış görülmedi. Kuzu etinde ortalama yüzde 1.75’lik bir artış tespit edildi. Bu grupta ortalama artış yüzde 4 civarında oldu. Yaklaşık bir yıldır tüm dünyada etkisini sürdüren Kovid-19 pandemisi nedeniyle vatandaşların sakatatlar da ki talebi fiyatlara artış olarak yansımaya devam ediyor. Ocak ayında sakatat ürünlerin fiyatları ortalama yüzde 6.15 oranında arttı. 

Dar gelirli ailelerin en çok tükettiği ana gıda ürünü olan beyaz et grubunda yani tavuk etinde Ocak 2021 ayında yüzde 16.66 oranında bir artış tespit edildi. Hayvansal ürünler grubundan yumurta fiyatlarında da artışlar devam etti. Ocak 2021 artış oranı ortalaması yüzde 4.35 oldu.

Ocak ayında balık ürünlerinde bir önceki aya göre önemli bir düşüş gözlemlendi. Bu grupta fiyatlar ortalama yüzde 9 oranında geriledi.

SALATALIK EL YAKTI

Bakliyat ve tahıllar grubu; bakliyat grubunda kuru fasulye ve nohut fiyatlarında önemli bir değişim olmazken, kırmızı mercimek yüzde 4, yeşil mercimek yüzde 3.45 ve barbunya yüzde 1 oranında arttı. Tahıllar grubunda ailelerin en önemli beslenme ürünü olan ekmek fiyatlarında değişim olmadı. Tahıllar grubunda Ocak 2021 de dikkat çeken önemli artış olmadı. Bakliyat ve tahıllar grubunda ortalama yüzde 1.15 oranında bir artış meydana geldi. 

Ocak ayında sebze ve meyve grubunda fiyat değişimlerindeki hareketlilik devam etti. Özellikle turfanda ürünlerde yüksek oranlı fiyat artışları tespit edildi. Bu grupta turfanda sebzelerden; dolmalık biber yüzde 11, domates yüzde 11, taze fasulye yüzde 17, salatalık yüzde 55, patlıcan yüzde 15 oranında artış meydana geldi. Lahana, ıspanak, marul, pırasa gibi mevsim ürünlerinde değişim olmadı. Kışlık patates fiyatında ise bir önceki aya göre yüzde 6, kuru soğanda yüzde 5, sarımsak yüzde 15 oranında bir düşüş tespit edildi. Meyve grubunda Ocak ayında ortalama fiyat artışı yüzde 11 düzeyinde oldu. Ürün bazında elma yüzde 12.50, mandalina yüzde 44.33 oranındaki artış ile dikkat çeken ürünler oldu. 

YOKSULLUK SINIRI 149 TL ARTTI

Yağlar ve yağlı tohumlar grubu; bu grupta Ocak ayında düşük oranlı artışlar tespit edildi. Riviera zeytin yağı bir önceki aya göre yüzde 6.45, ayçiçek yağı yüzde 1.35, sızma zeytin yağı da 1.43 oranında artış tespit edildi. Bu grupta ortalama artış oranı yüzde 1 oranında gerçekleşti.  

Şekerli ürünler, baharatlar ve çaylar, salça ve konserve grubunda Ocak 2021 ayında ortalama yüzde 2,45 oranında bir artış tespit edildi. En çok artış kuru çerez ürünlerinde ortalama yüzde 8 ve reçel-pekmez ve bal çeşitlerinde yüzde 10 dolaylarında gerçekleşti.

2021 Ocak ayında 4 kişilik bir madenci ailesinin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 149 TL artış ile 7 bin 245 TL oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *