İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse başkalığında toplanan fiyat tespit komisyonu, biber toplama, çöp çekme, elçilik ücreti, çavuşluk yevmiyesi ve çadır bekçiliği ücretlerini kararlaştırdı.
Köse, yaptığı açıklamada, yaş kırmızı biber toplayanların kilogram başına 51 kuruş, yaş kırmızı biber çöpü çekenlerin kilogram başına 55 kuruş, çadır bekçiliği yapanların da 74 lira alacağını belirtti.
Köse, fiyatların imalatçılar ve fabrikaları bağlamadığını, ücretin çiftçi ve geçimini bu yönde amelelik yaparak sağlayan işçilerin durumları göz önüne alınarak belirlendiğini kaydetti.
Acı biber hasadının ardından işlenmek üzere ayrılan ürünlerin çöpünü ayıklayan kadınlar, işbaşı yaptı.
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde biber hasadının başlaması ile birlikte kadınlar, acıdan para kazanıyor.
KIRMIZI BİBERİN ÇÖPÜNÜ AYIKLIYORLAR
Kırmızı biberiyle ün yapan Gaziantep’in İslahiye ilçesinde biber hasadının başlaması ile birlikte bölgede yaşayan kadınlar da ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Sokak aralarına serilen biberlerin çöpünü temizleyerek para kazanan kadınlar, biberlerin kilosunu 50 ila 60 kuruşa temizliyor.
“ELİMİZ YANIYOR AMA ALIŞTIK”
Yıllardır biber çöpü temizliği yapan Sabiha Barak, “Biberlerin çöpünü tek tek çekiyoruz. Kilo başına para kazanıyoruz. Bu biberlerin çöpünü temizledikten sonra salça ya da toz biber oluyor bunlar. Zor oluyor, elimiz yanıyor ama idare ediyoruz.” dedi.
“KİLOSU 50-60 KURUŞA TEMİZLİYORLAR”
İşçi Çavuşu Mesut Ünlü ise işçilerin kilo başı çalıştığını ifade ederek, “Bu biberlerin sapını çekiyoruz. Parçalanıyor kuruyor toz biber oluyor. Şu an işçiler çalışıyor. Kilo hesabı çalışıyorlar. Kilosunu 50-60 kuruşa temizliyorlar. Erkekler gündüz hasada gidiyor akşama doğru kadınlarla beraber biber çöpü temizlerler.” diye konuştu.