Yeni “Asgari Ücret” çok sayıda ücretli çalışanı doğrudan, Asgari Geçim İndirimi gibi ilave imkânlar nedeniyle çok kişiyi de dolaylı olarak ilgilendirdiği gibi; maliyetleri nedeniyle işvereni ve nihayet vergi nedeniyle Maliye İdaresini yani geniş kitlelerin ilgisini çekiyor ve merak uyandırıyor. Peki, “Brüt Asgari Ücret” kaç Türk Lirası olarak belirlenebilir? Net asgari ücret kaç Türk Lirası olabilir? İşverene maliyeti kaç Türk Lirası olur? Vergi İdaresine maliyeti kaç Türk Lirası olur?
Muhalif yazarı Avukat Zafer Arıhan bu soruya 3 alternatifle yanıt veriyor
Bu sorulara cevap verebilmek için basit bir model kuralım. Bu model için gelir vergisi tarifesinin yeniden değerleme katsayısında artırıldığını ve Cumhurbaşkanın yetkisini kullanmadığını varsayalım. Asgari ücretin brüt tutarının yıllık tüfe artışı oranında artırıldığını varsayalım. Asgari Geçim indirimi tutarı hesaplanırken de yıllık tüfe artışı oranında artırılmış olan Asgari Ücret tutarını esas alalım. Ayrıca, iki alternatif artış oranlarını %25 ile %39,76 olarak alalım. Ve bu hesaplamalara göre değerlendirme yapalım.
Asgari ücret tutarları üç değişik artış oranına göre aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi oluşacaktır.
Gelir vergisi tarifesinde yer alan vergi dilimi tutarlarını yeniden değerleme oranında artırdığımız zaman ; tarifesindeki ilk vergi dilimi 32.000,TL’ye; ikinci vergi dilimi 70.000,TL’ye çıkacaktır.
Birinci alternatif olan %19,89 artış oranıyla Brüt tutarı 4.286,06 Türk Lirası olan Asgari ücrete göre asgari ücret geliri elde eden bir ücretli AGİ ile birlikte 3.387,97 Türk Lirası ücret geliri elde edecektir.
İkinci alternatif olan %25 artış oranıyla Brüt tutarı 4.471,88 Türk Lirası olan Asgari ücrete göre asgari ücret geliri elde eden bir ücretli AGİ ile birlikte 3.532,38 Türk Lirası ücret geliri elde edecektir.
Üçüncü alternatif olan %39,76 artış oranıyla Brüt tutarı 5.000,- Türk Lirası olan Asgari ücrete göre asgari ücret geliri elde eden bir ücretli AGİ ile birlikte 3.949,55 Türk Lirası ücret geliri elde edecektir.