İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Çiftçi ürününü ‘bedava’ vermeye başladı

Çiftçi ürününü ‘bedava’ vermeye başladı

“Ya kesim karşılığı bedava verilecek ya da çöpe gidecek”

Türkiye’de üretimin büyük bölümünü karşılayan Mersin ve Adana’da limonun kilo fiyatı halde 25 kuruşa kadar düştü. Maliyetleri karşılayamayan çiftçi, ürünlerini bedava vermeye başladı.

Zamir Öztecik isimli üretici, 10 ton “Mayer” cinsi limonu ücretsiz vereceğini duyurdu. Sertaç Karaaslan da “7-8 ton da bende var, ücretsiz vereceğim” mesajını paylaştı.

“Limonda tarihin en kötü dönemini yaşıyoruz”
Türkiye gazetesinin haberine göre, konuyla ilgili açıklamada bulunan Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan “Limonda tarihin en kötü dönemini yaşıyoruz” dedi. Üreticinin ağaçları kesmek zorunda kaldığını söyleyen Doğan “Pandemi nedeniyle geçen yıl limona talep ciddi şekilde artmıştı. Birçok üretici burada fırsat görerek ekimi artırdı. İhracat tarafında da S. Arabistan ve Rusya’dan talep geliyordu. Ancak bu yıl hasat döneminde, S. Arabistan’ın ilaç kalıntısını bahane yapması ve Rusya’nın alımı düşürmesi, sektöre büyük darbe vurdu. Ne zaman siyasi bir gerginlik olsa bu ülkeler Türkiye’den alımlarını durduruyor. Durum böyle olunca, üreticinin malı elinde kalıyor. Elde kalan ürüne iç piyasada da rağbet yok. İhracat tarafı kapanınca, iç piyasada fiyatlar dibi gördü” diye konuştu.

“Ya kesim karşılığı bedava verilecek ya da çöpe gidecek”
Adana’da 135 bin dönüm üzerinde limon üretimi yapıldığı söyleyen Doğan “Yaklaşık 500 bin ton üzerinde de bir limon hasadımız vardı. Bunun 50 bin tonu piyasaya girdi. Ancak 450 bin ton bahçede bekliyor. Ya kesim karşılığı bedava verilecek ya da çöpe gidecek. Biz diyoruz ki, büyükşehir belediyeleri gelip bu ürünleri alsın. Metropollere dağıtsın. İstanbul’da markette fiyatı 3-4 lira civarında. Bu kadar emek boşa gitmesin. ‘Covid’ virüsü için bu bir ilaçtır. Bol bol tüketilmesi gerekiyor. Neden çöpe atıyoruz bunu” açıklaması yaptı.

“Limon elde kalınca önümüzdeki yıl çiftçi limon ekmeyecek, bu kez de pahalanacak!”
Limon elde kalınca önümüzdeki yıl çiftçinin limon ekmeyeceğini de söyleyen Doğan “Bu sefer de pahalı olacak. Elde ürün varken çöpe atıyoruz. Olmayınca da pahalı diye alamıyoruz. Devletin çiftçiyle anlaşarak bir strateji belirlemesi gerekiyor. Planlı tarım yapılırsa ülkemizde pahalılık kalmaz” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *