The Economist ve CoinGeek’te yer alan haberlere göre, Çin kömür zengini bölgesi İç Moğolistan’da kripto para madenciliği yapanların izini sürüyor.
Çin yönetimi bölgede kripto para madenciliği yapanların tespit edilmesi için bir ihbar hattı kurdu.
ÇOK ENERJİ GİDİYOR
Kömür zengini olan ve soğuk havasıyla bilinen bölgenin Çinli kripto paracıların bir dönem gözdesi olduğu biliniyor.
Bitcoin üretiminin yüzde 8’inin İç Moğolistan’da yapıldığı da hesaplanıyor. Ancak Bitcoin madenciliğinin yüksek enerji sarfiyatını göz önüne alan Çin’in karbon emisyonu endişesiyle bu adımı attığı belirtiliyor.
Çin’in yıllık enerji tüketimini yüzde 15 azaltma çabasında olduğu biliniyor. Çinli madencilik şirketleri Weminar karar sonrası birçok bölümünü kapattığını duyururken BTC.TOP, İç Moğolistan’dan Sincan’a taşınmaya hazırlanıyor.
BİTCOİN MADENCİLİĞİ NE ANLAMA GELİYOR?
Piyasaya Bitcoin çıkarmak için çok güçlü bilgisayarlar, çok zor matematik işlemlerini çözmek durumunda. Bu işleme ‘madencilik’ adı veriliyor.
Ancak bu işlemler sırasında çok enerji harcanıyor. Bitcoin madencileri ucuz enerji kaynaklarına sahip ve havası soğuk bölgelerde bu işi yapmayı tercih ediyor.
Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, Bitcoin üretimi yıllık 149.63 terawatt-saat (TWh) enerji harcanmasına sebep oluyor. Bu rakam Malezya (147.2 TWh) ve İsveç’in (131.7 TWh) yıllık enerji tüketimini solluyor.