İstanbul
Hafif yağmur
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,6659 %0.02
37,2009 %0.07
102.609,98 %-3.069
3.157,04 -0,08
Ara
Muhalif. EKONOMİ Çip krizinde "Tehlikeli seviye!.." Milyarlarca dolar zarara sebep olabilir

Çip krizinde "Tehlikeli seviye!.." Milyarlarca dolar zarara sebep olabilir

Çip siparişleri ve teslim edilme süresi arasındaki fark nisan ayında 17 haftaya kadar çıkarak tehlikeli bir seviyeye ulaştı. Otomobil üreticilerinin, çip tedariğinde yaşanan sıkıntı nedeniyle bu yıl azalan satışlardan dolayı 110 milyar dolar zarara uğraması bekleniyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Halihazırda otomobil ve elektronik eşya üreticilerini etkileyen çip tedarik sıkıntısı giderek daha da kötüleşerek salgın sonrası ekonomik toparlanmayı tehdit ediyor. Susquehanna Financial Group'un araştırmasına göre, çip siparişleri ve teslim edilme süresi arasındaki fark Nisan ayında 17 haftaya kadar çıkarak tehlikeli bir seviyeye ulaştı. Bu 2017 yılında verilerin toplanmaya başlamasından beri en uzun teslimat süresi oldu.

Bloomberg HT'nin haberine göre; Susquehanna Analisti Chris Rolland paylaştığı bir notta, "Tüm ürün kategorilerindeki teslimat süreleri arttı. Bu veriyi derlemeye başladığımızdan beri en büyük ve kapsamlı artışlardan biri" dedi.

Çip tedarik sıkıntısı birçok sektörde yayılmaya devam ederken otomobil üreticilerinin bu yıl azalan satışlardan dolayı 110 milyar dolar zarara uğraması bekleniyor.

FİTCH'TEN ÇİP KRİZİ AÇIKLAMASI

Fitch'ten yapılan açıklamada ise otomotiv talebinin güçlü olduğu belirtilerek, üreticilerin en kârlı modellere öncelik vererek üretim kaybının nakit akışı üzerindeki etkisini dengelemeye yardımcı olduğu aktarıldı.

Çip sıkıntısının muhtemelen daha uzun süreceğine işaret edilen açıklamada, bunun etkilerinin piyasaların tahmin ettiğinden daha büyük olacağı kaydedildi.

Açıklamada, çip sıkıntısının otomobil üreticilerinin tahmini yıllık satışlarının yüzde 5'ine mal olmasının beklendiği belirtildi.

Birçok otomobil üreticisinin 2021'in 2'nci çeyreğinde en ağır baskılarla karşılaşmayı beklediğine değinilen açıklamada, sıkıntının 2022'de giderek azalacağı aktarıldı.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır?
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *