Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz dün Bloomberg'e verdiği röportajda ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Türkiye'nin bu yıl için ek bir vergi paketi düşünmediğini söyledi ve hisse senedi alım satımından veya kripto para birimlerinden elde edilen karlara vergi getirilme planının olmadığını dile getirdi. Yılmaz, “Gündemimizde hisse senedi vergisi yok. Daha önce tartışıldı ve gündemimizden düştü" dedi. Ayrıca yetkililerin önümüzdeki dönemde vergi muafiyetlerini “daraltmaya” odaklanacağını söyledi.
“Enflasyon düştükçe bu tartışmalar kalkacak”
Röportajda “Finans kuruluşları 2025’te enflasyon muhasebesine geçecekler mi, geçmeyecekler mi?” sorusunu yanıtlayan Yılmaz, “Bir süre sonra bu Türkiye’nin gündeminden düşecek. Belki gelecek yıl da bunu tartışacağız ama 2026’da muhtemelen böyle bir tartışma olmayacak” dedi. Yılmaz, dalgalı kur rejimine atıfta bulunurken, “Sadece manipülatif, spekülatif hadiselere Merkez Bankası’nın müdahale etmesi gerekiyor. O da kanuni görevi zaten. Enflasyonla mücadele eden ülkelerde kendi milli paralarının güçlenmesi doğal bir sonuçtur” dedi. Yılmaz, “Birçok tartışma yapılıyor ama rakamlar ortada, TL’deki bu değerlenme makro dengelerimize nasıl yansıyor? İhracatımız artıyor, ithalatımız azalıyor, hizmet gelirlerimiz artıyor, cari dengemiz iyileşiyor. Enflasyon düştükçe bu tartışmalar da kendiliğinden zaten ortadan kalkacaktır” ifadelerini kullandı.
Enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin ise Yılmaz, "Her ikisi de 2013’te tek haneliydi hatırlarsanız. Dolayısıyla tekrar öyle bir tabloyu oluşturmak bizim siyasi hedefimiz. Benim şu aşamada bir tarihten bahsetmem doğru olmaz. Ama önümüzdeki süreç elbette ki enflasyonun da faizlerin de düşeceği bir süreç olacaktır" diye konuştu.
“Sıkılaştırma konusunda MB kendi kararını verecektir”
Ortaya konulan hedeflerin parasal sıkılığın daha erken sonlandırılmasına yol açabileceği yönündeki görüşlere de katılmadığını aktaran Yılmaz, “Parasal politika Merkez Bankamız çerçevesinde yürüyor ve araç bağımsızlığıyla yürüyen bir politika. Orta vadeli politikamızın temel amacı enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek. Dolayısıyla bütün diğer parametreleri bunun etrafında şekillendiriyoruz. Merkez Bankamız zaten metinlerinde de ortaya koyduğu gibi verilere bakarak, beklentileri takip ederek, gelişmeleri takip ederek kendi kararlarını verecektir” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, tasarruf programı çerçevesinde şimdiye kadar sağlanan tasarrufun TL karşılığının ve gelecek dönemde bütçe açığının hangi bütçe kalemindeki kesintilerle düşürüleceği sorusu üzerine de “Orada net bir şeyimiz yok. Yıl sonu geldiğinde belki bütün bu kalemlere bakılarak bir hesaplama yapılabilir” derken, paketin tasarrufla birlikte verimliliğe de odaklandığını söyledi.