İstanbul
Hafif kar yağışlı
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4625 %0.43
38,2087 %-0.12
95.338,00 %-3.107
3.438,40 0,27
Ara
Muhalif. EKONOMİ DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret eridi; gelir üzerindeki vergi azaltılsın

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu: Asgari ücret eridi; gelir üzerindeki vergi azaltılsın

Çerkezoğlu, “Hayat Pahalı, Emek Ucuz, Bu Böyle Gitmez" başlıklı broşürleri dağıtmak için Kocaeli’nde gelir üzerindeki verginin azaltılması gerektiğini söyledi.

Okunma Süresi: 3 dk

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bugün İzmit Cumhuriyet Bulvarı'nda "Hayat Pahalı, Emek Ucuz, Bu Böyle Gitmez" başlıklı broşür dağıttı.

Asgari ücrete yapılan zammın yeni asgari ücret işçinin eline geçmeden eridiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Asgari ücret ve tüm ücretlerin asgari miktarı vergi dışarı bırakıldı. Ama bu yetmez. Gelir üzerindeki verginin azaltılmasını istiyoruz” dedi.

Çerkezoğlu'na, DİSK Kocaeli Şube Başkanı Vedat Küçük, Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve sendika üyeleri eşlik etti.

Broşür dağıtımı öncesinde bir açıklama yapan Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi:

"Bugün işçi kenti olan Kocaeli’ndeyiz. DİSK olarak alanlarda, meydanlarda, yaşadığımız geçim sıkıntısını, yoksulluğu anlatıyoruz. Bu anlamda temel taleplerimizle yürüttüğümüz mücadele kapsamında Kocaeli’ndeyiz. 1 Ekim’de TBMM’nin açıldığı günden itibaren ‘Gelirde adalet, vergide adalet’ kapsamında mücadele yürüttük ve asgari ücretin belirlenmesi sürecinde de taleplerimizle alanlarda, meydanlarda bunu devam ettirdik. 2022 yılının başından bu yana önce döviz kuru krizi, ardından gelen hayat pahalılığı bizler açısından, işçi sınıfı açısından hayatı olanaksız hale getiren, yaşamda kalma mücadelesine getiren bir süreci oluşturdu.

Zamlar elimize geçmeden eridi

Bu açıdan biz, bu süreçte bu yüksek enflasyon, pahalılık ve işsizlik karşısında DİSK olarak alanlara, meydanlara taşımak ve bu ülkenin bütün demokrasi güçleriyle bitlikte insanca yaşadığımız mücadeleyi hep birlikte yürütme kararlılığındayız. Özellikle beş temel talep ile bu mücadeleyi yürütüyoruz. Her şeyden önce bu yüksek enflasyon karşısında bütün ücretlerin artırılması ve başta asgari ücret olmak üzere bütün ücretlerin baştan belirlenmesi konusunda taleplerimizi iletiyoruz. Asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapıldığını hükümet büyük bir müjde olarak ifade etti ama artırılan asgari ücret daha elimize geçmeden eridi gitti.

Gelir üzerindeki verginin azaltılmasını istiyoruz

Başta elektrik, doğal gaz olmak üzere birçok kaleme gelen zamların geri alınması ve ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Vergide adalet olmadan gelirde adalet olmaz. Asgari ücretin vergi dışında bırakılması DİSK’in yıllardır mücadelesini verdiği bir konuydu. Bu konuda nihayet bir adım atıldı ve asgari ücret ve tüm ücretlerin asgari miktarı vergi dışarı bırakıldı. Ama bu yetmez. Gelir üzerindeki verginin azaltılmasını istiyoruz. Taşeron ve kuryeler olmak üzere bütün güvencesiz çalışma biçimlerinin ortadan kaldırılması lazım diyoruz.

Barışın olduğu emeğin Türkiye’sini büyütüyoruz

Bu sömürü ve zamlar karşısında halkın gelirini koruyabilmesinin tek yolu sendikalı olmasıdır. Gelir kaybının önemli nedenlerinden biri sendikal hakların ve toplu sözleşme önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Daha yeni bir veri paylaşıldı. Hükümet, ülkeyi yöneten siyasi iktidar tarafından paylaşılan bir veri çok değerli. Aslında her şeyi anlatmaya yeter. GSYH’nin nasıl paylaşıldığına dair rakamlar açıklandı. Pandemi sürecinde bile ürettiğimiz toplam değerden emeğin altığı pay 8 puan düştü. Ama bunun karşısında sermayenin, patronların payı bir o kadar arttı. Türkiye’de emeğin ürettiğimiz değerden payını alamadığını göstermesi açısından önemli. DİSK olarak ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı; adaletin, eşitliğin, barışın olduğu emeğin Türkiye’sini büyütüyoruz. O sebeple bugün Kocaeli’ndeyiz. Her yerde büyütme kararlılığımızı bugün bir kez daha ifade edeceğiz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *