İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4690 %-0.06
36,5214 %-0.22
3.518.876 %3.201
3.069,86 0,54
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Dolar karşısında değer kaybında TL ilk sırada!

Dolar karşısında değer kaybında TL ilk sırada!

Gelişmekte olan ülkelerin paraları arasında TL, yüzde 4,30'la en çok değer kaybeden para birimi oldu

Döviz kurlarında ABD Merkez Bankası'nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ve Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantıları nedeniyle yükseliş hızlandı. Dolar 8.7246 liraya ulaşarak temmuz sonrası zirveyi gördü. Euro ise 10.2212 lirayı gördü. FED'in şahin açıklamalar yapmasının beklendiği toplantı öncesi ABD Dolar Endeksi 93.44'e kadar çıkarak son bir ayın zirvesinde seyretti.

Dolar güç kazanırken, tüm gelişen ülke paraları değer kaybediyor ancak en güçsüz yine TL oldu. Türk Lirası eylül ayında yüzde 4.30 düşüşle dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken, erimenin sürmesinden endişe ediliyor. Gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki eylül performansında TL'yi yüzde 3.07 değer kaybı ile Polonya Zlotisi, yüzde 2.95 değer kaybıyla Tayland Bahtı takip ediyor.

Sadece Endonezya rupisi ve Tayvan doları değer kazandı
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertük'ün haberine göre gelişen ülkeler arasında sadece Endonezya Rupisi (0.28) ve Tayvan Doları'nın (0.05) eylül ayı başından bugüne dolara karşı değer kazandığı görülüyor. Kur tarafında son dönem yükseliş, piyasalarda daha önce yaşanabileceği fiyatlanan, FED tarafından 120 milyar dolarlık varlık alımlarında olası azaltma sürecine gitme süreci ile TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 8 Eylül'deki enflasyon hedefi için çekirdek enflasyonun hedeflemede baz alınabileceği yönünde açıklamalarının denk gelmesi ile başlamıştı. Kavcıoğlu, konuşmasında para politikası duruşunun enflasyondaki düşüşü sağlayacak sıkılıkta olduğunu ifade etmişti.

İster çekirdek, ister manşet olsun eylül verileri beklenecek
Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun zamandır istediği faiz indirimi için zemin hazırlamaya başlarken çoğu analist, bankanın enflasyondaki yükselişi dikkate alarak tetiği bu ay çekmeyeceğine inanıyor.

Ahlatçı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, TCMB'nin ister manşet isterse çekirdek enflasyon takibi yapılsın, bir patika oluşması için en az iki aylık gerçekleşmelerin izleneceğini belirterek, eylül ayı enflasyon verilerinin beklenilebileceğini söyledi.

Türkiye'nin kredi iflas temerrüt riskini gösteren 5 yıllık kredi risk primi (CDS) yükselen tansiyonun etkisi ile 420 puana kadara çıktı. CDS'lerde görülen yükseliş ve dolar endeksindeki artış TL'yi baskı altında bırakıyor. Piyasalar, önce 21-22 Eylül tarihindeki FED toplantısından sonra, 23 Eylül'de yapılacak TCMB toplantısını yakından izleyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *