İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Düğün yapmanın maliyeti 2 kat arttı

Düğün yapmanın maliyeti 2 kat arttı

Geçen yıla oranla düğün mekanlarındaki fiyat neredeyse 2 katına çıktı. Bir önceki sezon minimum 40 bin lira olan kır düğünü mekanı bu yıl 89 bin lira, düğün salonu 20 bin lirayken 30 bin lira, lüks otellerde ise ortalama kişi başı fiyat 70 Euro’dan, 140 Euro’ya ulaştı.

Evlilik masrafları arasında en fazla yer tutan düğün salonu fiyatları bir yılda ikiye katladı. Kır düğünü, düğün salonu ve otel gibi mekanlarda fiyatlar geçen yıla oranla neredeyse yüzde 100 arttı.

Kokteylle düğün yapmak isteyenler salonlarda 30 bin lira, kır düğünü mekanlarında ise minimum 70 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda kalıyor.

200 kişilik yemekli bir düğünün maliyeti düğün salonunda 80 bin lirayı, kır düğünü mekanlarında minimum 140 bin lirayı, otellerde ise kişi başı minimum 180 Euro’yu buluyor.

İşletme sahipleri ise fiyat artışına sebep olarak, maliyet artışlarını gösteriyor.

Maliyet yüzde 300 arttı

Düğün salonu işletmecisi Ruhan Gündüz, şunları söyledi:

”Önceki yıllara göre maliyetlerimiz çok yükseldi. Tedarikçilerden aldığımız ürünler yüzde 300 artmasına rağmen biz saloncu olarak yüzde 50 artışla devam ediyoruz. Bu da saloncuların iş potansiyelini düşürmeye başladı. Çiftlerimizin de alım gücü kalmadı. Elektrik ve enerji giderleri, bütün saloncuların en büyük sıkıntılarından bir tanesi, kiraların artması. Düğün salonlarına 30 - 35 bin lira istediğimizde kimse düğün yapmayıp nikah salonlarına yöneliyor. Salon fiyatlarına biraz dokunduğumuzda iş yapamaz hale geldik.

30 bin liradan başlıyor

Bu yıl düğün salonu fiyatlarımız değişiyor. 30 bin liradan başlıyor, davetli sayısı ve güne göre değişiyor. Hafta içi 25 bin lira, hafta sonu 45 - 60 bin lira olarak salonuna göre değişiyor. Yemekli bir düğünün maliyeti 400 - 500 bin liradan aşağı değil. 200 kişilik yemekli bir düğün ortalama 80 bin civarında, salon, kamera eklediğimizde 100 bin lirayı bulacaktır. Yaz - kış olarak yüzde 20 fark ediyor. Düğün sezonları yazdan kışa doğru dönmeye başladı.”

Beyoğlu’nda bulunan bir lüks otelin satış müdürü Elif Kuş şu bilgiyi verdi:

”Artan fiyatlar sebebiyle bir çok şeyde fiyat artışı olduğu gibi düğünde de fiyat artışı mevcut. Geçen yıla oranla yüzde 100 artan fiyatlarımız oldu. Düğün organizasyonu yapmak isteyen misafirlerimiz her halükarda, kişi sayılarını düşürerek tekrar de düğün organizasyonlarını tercih ediyorlar. Fiyat aralıklarımız belirlenen şartlara göre değişse de ortalama 140 Eurodan başlıyor. Düğün organizasyonunun ucu bucağı yok. Misafirlerin isteklerine göre değişiyor. Süslemeler, müzik firmaları, fotoğraf ve kamera firmaları eklendikçe rakamlar da değişiyor. 140 Euro, 180 Euro ve bin Euroyla da bitirebilirler. Bu tamamen çiftin isteklerine göre değişiklik gösteriyor. Manzaraya karşı da kişi başı fiyatlar 20 - 30 Euro artış gösteriyor.”

Yemekli düğün 140 bin lira

Sarıyer’deki bir kır düğünü mekanının işletmecisi Ahmet Şahin şunları kaydetti:

”Bu sezonun çiftleri geçen sezondan yerleri tutmaya başladı. 28 bin liradan fiyatlar başlar, 90 bin liraya kadar çıkar. Kişi sayısı artarsa fiyat artar, yemekli olursa fiyat 140 ila 200 bin lira arasında değişiyor. Kurulum, sistem her şey bize ait. 28 bin lira hafta içi akşam ve kokteylli. En değerli akşam cumartesi akşamları oluyor. Cumartesi akşamı maliyet 70 bin kokteylli, yemekle birlikte 40 bin daha eklenir. 110 bin liraya gelmiş olur. Geçen yıl ile bu yıl arasında fazla zam yapamadık çünkü insanlar bu fiyatları kaldıramazdı. Geçen yıl bir koli peçeteyi 70 liraya alıyorduk, şimdi 200 liradan alıyoruz. 40 bin liralık bir programı 89 bin liraya veriyoruz. Geçen seneye göre piyasa daha durgun.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *