İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. EKONOMİ Ekonomiye dair öne çıkan başlıklar

Ekonomiye dair öne çıkan başlıklar

Gündeme dair ekonominin öne çıkan başlıklarını derledik, haberimizde...

Okunma Süresi: 5 dk

Amasya Valisi iş problemini çözdü!

Amasya Valisi Mustafa Masatlı, organize sanayi bölgelerinde başta mermer olmak üzere çeşitli sektörlerde çalıştırılmak üzere eleman ihtiyacı bulunduğunu açıklayarak, "Mermerde çalışacak eleman bulunmuyor. Yaklaşık 4 bin TL de maaş veriyorlar. İnsanlar iş beğenmediğinden dolayı işsiz" dedi.

"Hatta bayanlara bile biz iş verebiliriz"

Kent merkezindeki köylerin sorunlarının görüşüldüğü muhtarlar toplantısında yaptığı konuşmada ziyaret ettiği fabrikaların çalıştıracak elemana ihtiyaçları olduğuna değinen Vali Mustafa Masatlı, "Hatta "bayanlara" bile biz iş verebiliriz. Küçük ölçekte, ağır olmayan, bayanların yapabileceği işleri verebiliriz’ dediler. Bilginiz olsun. İş arayan varsa gönderin. Şu anda mermerle ilgili ciddi derecede
açık var. Eleman bulamıyorlar" diye konuştu.

Vali Masatlı, Türkiye’nin çok gelişip değiştiğini ve hayat standardının yükseldiğini de anlattı, işsizleri suçladı: 

"Herkes masa başı iş arıyor. Ama öyle değil ki. Bu memlekette her şeye ihtiyaç var. Toplumda her işin bir karşılığı var. Ama maalesef herkes aynı şeyleri istiyor. Ama bundan dolayı ciddi derecede bizlerde zorlanıyoruz."

Tarım ve Orman Bakanlığı hakkında soruşturma iddiası

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, Tarım ve Orman Bakanlığı hakkında dikkat çeken bir iddia ortaya attı. 

Özer, Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulu’nun Tarım ve Orman Bakanlığı hakkında rüşvet iddiasıyla soruşturma başlattığının iddia edildiğini söyledi. 

Özer’in genel kurul tutanağında yer alan ifadeleri şöyle: 

"İddiaya göre, Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Denetleme Kurulu Tarım ve Orman Bakanlığı hakkında rüşvet iddiasıyla soruşturma başlattı. Tam bir fırsatçılık hikâyesi. Uruguay’dan 8.800 sığır ithal edilir, gemi Mersin Limanı’na üç gün gecikmeli gelir. Bakanlık gecikme gerekçesiyle hayvanları indirmesine izin vermez, hiçbir aracıyı da dinlemez. Sonra birileri ithalatçı firmaya sorunu çözmeyi garanti eder, 120 bin dolara anlaşırlar. Ertesi sabah da Bakanlıktan onay çıkar. Rüşvete giden soru basit; eğer
mevzuata uygunluk yoksa, onay nasıl çıktı? Basında yer alan bu iddia şaşırtıcı tabii çünkü AKP herhâlde ilk kez devletin denetleme mekanizmasını kendisi için çalıştırıyor. Peki, kim bunlar? Bakanlığın hangi yetkilileri? Bu rüşvet olayı bir ilk mi? Başka rüşvet olayları, başka fırsatçılar yok mu? Bu cüretin kaynağı ne?"

İşten çıkarma yasağı bitti! 518 bin kişi işten kovuldu

Pandemi döneminde işten çıkarma yasağının 30 Haziran’da kalkması ile başlayan işten çıkarma furyasındaki ilk 3 ayda 518 bin kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulundu. Fonun gelir gider dengesinde ise bozulma var.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tartışmalara neden olan işsizlik verilerine karşılık İŞKUR’un açıkladığı işsizlik maaşı başvuruları son 3 ayda büyük bir dalgaya işaret ediyor. Eylül ayı istatistiklerine göre, yasakların kalkmasının ardından temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan 3 aylık dönemde 518 bin kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulundu.

Eylülde önceki dönemden ödemesi devam edenlerle birlikte 359 bin 876 kişiye 518 milyon 414 bin TL’lik ödeme yapılırken, fondaki erime de hızlandı. Eylülde 3.5 milyar TL’lik gelir akışı olan fonda giderler
ise 4.7 milyar TL’ye çıktı. 

Akaryakıtta yeni zam duyurusu!

Akaryakıtta uygulanan eşel mobil sistemi kapsamında, artan maliyetlerin tüketicilere yansımaması için, kur ve petrol fiyat artışları ÖTV’den karşılanıyor. Ancak akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV sıfır noktasına kadar geriledi. 

Bu durumda artan maliyetin vergi yoluyla karşılanmasının da sonuna gelinmiş oldu. Gelir İdaresi eski Strateji Geliştir me Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, eşel mobil sistemden vazgeçilmesi halinde akaryakıta 2,5-3 TL zam gelebileceğini söyledi.

Dünya’dan Hüseyin Gökçe’nin haberine göre 2019’da 60.1 milyar lira olan ÖTV tahsilatı, 2020’de 69 milyar lirayı bulurken, bu yılın ocak-eylül dönemindeki tahsilat 26 milyar 178 milyon lira oldu.

Almanya’da enflasyon son 28 yılın en yüksek seviyesini gördü!

Almanya’da enflasyon, 1993 yılından bu yana ilk kez yüzde 4 seviyesinin üzerine çıktı. Artışta enerji fiyatları ve tedarik sıkıntısı rol oynuyor. Yüzde 4 enflasyon son 28 yılın en yüksek seviyesi. 

Enflasyon Eylül ayında, 1993 Aralık ayında kaydedilen yüzde 4,3’lük oranın ardından ilk kez, yüzde 4’ün üzerine çıktı. Eylülde enflasyon, bir önceki yıl Eylül ayına göre yüzde 4,1 olarak saptandı.
Federal İstatistik Dairesi, Eylül ayında enflasyonda kaydedilen artışta enerji piyasalarındaki gelişmelerin rol oynadığına işaret etti. 

Daire yetkilisi Christoph-Martin Mai, enerji fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 14,3’lük artış kaydedildiğini belirterek, bu yılın başında yürürlüğe sokulan karbondioksit vergisinin de enerji mamullerindeki fiyat artışlarında etkili olduğunu ifade etti. Şirketler, Ocak ayından bu yana yakılan dizel, benzin, kalorifer yakıtı ve doğalgaz sonucu oluşan karbondioksit salınımı için ton başına 25 euro ödüyor. 

Mai, geçen yıla göre kalorifer yakıtında yüzde 76,5, benzinde yüzde 28,4, doğalgazda yüzde 5,7 ve elektrikte yüzde 2 oranında fiyat artışı yaşandığını belirtti. Gıda maddelerinde de artış yüzde 4,9 ile alışılmışın üstünde gerçekleşti. Sebzede yüzde 9,2’ye varan fiyat artışları kaydedilirken süt ürünleri ve yumurta yüzde 5,5 pahalandı. Enflasyon tüketim malları ve hizmetlerde de kendini hissettirdi. 

Taşıt fiyatları yüzde 6,4, mobilya fiyatları yüzde 4,4 artarken hizmetlerde yüzde 2,5’lik artış gerçekleşti. Kiralar da yüzde 1,4 oranında arttı. 

Almanya’da enflasyon oranı temmuz ayında yüzde 3,8, ağustos ayında yüzde 3,9 olarak kaydedilmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *