Çin'in borca batık emlak devi Evergrande, Çin'in ikinci en büyük emlak geliştiricisinin vadesi gelen ödemelerinde temerrüde düşmesi beklentisiyle gerginleşen Asya ve küresel piyasaları büyük ölçüde rahatlatarak, yurtiçi tahvili için perşembe günü bir kupon ödeme gerçekleştireceğini açıkladı.
Evergrande grubunun daha önce Hengda Emlak Grubu ismiyle bilinen ana birimi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Shenzen'de işlem gören yüzde 5,8'lik Eylül 2025 tahvilinin kupon ödemesinin 23 Eylül'de, zamanında yapılacağını belirtti.
Yurtiçi tahvil için kupon ödemesi duyurusu yapılmadan önce, bir zamanlar ülkenin en çok satış yapan emlak geliştiricisi olan şirketin nakit sıkıntısı sebebiyle muhtemel bir faiz temerrüdüne düşmesi beklentisiyle gergin olan piyasalarda, şirketin iflasının domino etkisine yol açabileceği korkusu vardı.
Refinitiv verilerine göre Hengda Emlak'ın kupon ödemesi toplam 35 milyon 880 bin dolara (yaklaşık 310 milyon TL) tekabül ediyor.
Anakara tahvili üzerindeki ödeme güvencesi, yatırımcılara bir miktar rahatlama sağlayacak şekilde ayarlandı. Fakat bu, dünyanın en borçlu emlak geliştiricisinin karşı karşıya olduğu sorunların sonu anlamına gelmiyor. Evergrande'nin hâlâ perşembe günü bir offshore tahvili için 83 milyon 530 bin dolar (yaklaşık 720 milyon TL) ödeme yapması gerekiyor.
Shenzhen borsasına çarşamba günü yapılan bildirimde offshore tahvili kupon ödemesinden bahsedilmedi.
Şirketin 47 milyon 500 bin dolarlık (yaklaşık 410 milyon TL) başka bir faiz ödemesini de Mart 2024 notları için 29 Eylül'de gerçekleştirmesi lazım. Evergrande planlanan ödeme tarihlerinden itibaren 30 gün içinde faizi ödeyemezse, her iki tahvil de temerrüde düşecek.
Konuya yakın bir kaynak "Bu ödemenin diğer tahviller için ne anlama geldiğini hâlâ anlamaya çalışıyoruz fakat yakın inceleme göz önüne alındığında piyasayı istikrara kavuşturmak ve başka kupon ödemeleri de yapmak isteyeceklerini tahmin ediyorum" diyor.
Evergrande'nin toplam 300 milyar dolar (yaklaşık 2 trilyon 600 milyar TL) borcu bulunuyor. Bu da onu dünyanın en yüksek borca sahip şirketi konumuna getiriyor ve Evergrande şimdiye kadar borç yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandı.
Evergrande'nin borç sıkıntısı, Pekin'in geçen yıl emlak geliştiricilerinden borç almayı yasaklayan, ipotek kredilerine limitler ve büyük şehirlerdeki kiralara üst sınır getiren yeni kuralları yürürlüğe koymasıyla daha da kötüleşmişti. Başlangıçta satışlarını sürdürebilmek için taşınmazlarında indirim teklif eden şirket açısından bu süreç daha da ağır borçla sonuçlandı.
Uzmanlar, Çin'in en büyük ikinci emlak şirketi Evergrande'nin olası batışının Çin ve küresel piyasalarda geniş kapsamlı etki doğurabileceğini söylüyor.