İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4901 %0.06
36,6360 %0.2
3.525.532 %2.248
3.074,13 -0,01
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Faiz nedir ve nasıl belirlenir? Faiz çeşitleri ve anlamları?

Faiz nedir ve nasıl belirlenir? Faiz çeşitleri ve anlamları?

Faiz nedir ve nasıl belirlenir? Faiz çeşitleri negatif faiz, bileşik faiz ve reel faiz ne demek?

Faiz, borç verilen paranın fiyatına faiz ismi verilir. Bir diğer tanımla ise, herhangi bir miktar üzerinden borç alındığında, bu borç ödenirken gerçekleştirilen nemalandırma işlemi ismi verilir.

 Faiz Nedir ve Nasıl Belirlenir? 

 Piyasa açısından faizi, tasarruf sahibinin, tasarrufunu, ihtiyacı olana belirli süre için kullandırmasının karşılığı olarak alınan bedeldir. Ödünç olarak verilen bir paranın, geriye ödenirken ödünç kirasının da birlikte verilmesi şeklinde anlatılır. Paranın miktarına ve borcun ödenmesine süresine bağlı olarak, piyasalarda ele alındığı zaman faiz miktarı değişkenlik gösterir. Bazen gecikmiş doğrudan ve parasal olmayan borçlar için de faiz uygulanabilir.

 Piyasada üretim faktörleri şeklinde de bilinen ham madde, sermaye, emek, toprak gibi unsurların getirileri birbirinden çok farklıdır. Bu üretim faktörlerinden sermayenin getirisine de faiz ismi verilir. Faiz en temel manada ikiye ayrılır. Bunlar ise, nominal faiz ve reel faizdir. Nominal faiz, enflasyon oranından arındırılmamış olan faiz çeşididir. Reel faiz ise, fiyat artışlarından arındırılmış olan faiz çeşididir. Faiz, ekonominin her alanında kullanılan önemli bir ölçüttür. Ekonomi bilimi açısından faiz iki farklı şekilde tanımlanır. Bunlar ise;

Bir borç anlaşmasının satışı sonunda elde edilen getiri miktarı, üretim amacı ile kullanılan sermayenin getiri oranıdır.

Faiz Çeşitleri 

 Genellikle borç ve alacak ya da uygulanmış olan faiz borcun vadesine ve yapısına göre farklılık gösterir. Buna bağlı olarak faizin pek çok çeşidi bulunur. Özellikle de bu konuda bankaların uyguladığı faiz çeşitleri vardır. Bunlar ise,

Mevduat faizleri

Banka faizleri

Devlet faizleri

Kredi faizleri

Tahvil ve bono faizi

Gösterge faizi

Bu faiz çeşitleri de bazıları bankalar aracılığı ile bazı devlet kurumları üzerinden gerçekleştirilen oranlardır.

 Negatif Faiz Ne Anlama Gelir?

Merkez bankalarının bankalara uyguladığı faize negatif faiz ismi verilir. Diğer bir tanımla da uyguladığı bu faizlerin negatif oranda düşürülmesi anlamına gelir. Bu doğrultuda bankalar, Merkez Bankasına yatırdıkları para üzerinden faiz almaz aksine faiz ödemesi gerçekleştirirler.

 Bileşik Faiz Ne Anlama Gelir?

 Belli bir dönem içinde elde edilmiş olan anapara ve faiz ile birlikte, diğer birim dönemde hesaba katılan faiz ve anaparanın yeni tutar üzerinden faiz hesaplamasına girmesi durumudur. Bu anlamda bir dönemden sonra gelen faizin üzerine bir de aylık faiz ödemesi gerçekleştirilir. Bileşik faiz, faiz hesaplamalarında sıkça karşımıza çıkan bir hesaplama biçimidir.

 Reel Faiz Ne Anlama Gelir?

 Reel faiz oranı aynı zamanda gerçek faiz oranı olarak da bilinir. Diğer bir tabirle de enflasyondan arındırılmış olan faiz şekilde de değerlendirilir. Kısacası, nominal faiz oranının enflasyondan arındırılması olarak ifade edilir. Gerçek faiz oranı, faiz hesaplamalarında çok sık kullanılır.

 Faizler Neye Göre Belirlenir?

 Faizler pek çok kritere bağlı olarak belirlenir ve pek çok faktöre göre değişkenlik gösterir. Bunlar içinde faiz çeşitleri ile birlikte, ana paranın miktarı ile geçen süre faizin belirlenmesi için önemlidir. Ülke ekonomisi ile birlikte ithalat ve ihracat gibi pek çok unsur da daha sürecin biçimlenmesinde önemli bir rol oynar. Faizler, ekonominin her alanında önemli bir rol oynar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *