İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. EKONOMİ Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 195 ülkeye ihracat yapıldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 195 ülkeye ihracat yapıldı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden 2021’in ocak-ağustos ayları arasında 195 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi.

Okunma Süresi: 6 dk

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), ağustos ayı Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ihracatına ilişkin rakamları kamuoyuyla paylaştı.

Geride bıraktığımız ayda Güneydoğu Anadolu Bölgesi bir önceki yılın ağustos ayına göre ihracatını yüzde 43 oranında artırarak 1 milyar 30 milyon 614 bin dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin lokomotif şehri Gaziantep için ise yüzde 44’lük artış ile 867 milyon 142 bin dolarlık ihracat kayda alınırken şehir tüm zamanların en yüksek ağustos ayı ihracatına imza attı.

Ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Bölgemiz tarihin en yüksek aylık ihracatını ve Gaziantep ise en yüksek ağustos ayı ihracatını gerçekleştirdi. İhracat performansıyla bölge ve ülke ekonomisine katkı sunan tüm ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum.” diye konuştu.

2021 yılı ocak-ağustos dönemi ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, “2021 yılının ocak-ağustos döneminde Bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33’lük artışla 7 milyar 349 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Aynı dönemde Gaziantep de 6 milyar 419 milyon dolarlık ihracatıyla bir önceki yıla göre rakamlarını yüzde 34 oranında artırdı.” ifadelerini kullandı.

“Ağustos ayında 99 firma daha ihracat serüvenine katıldı”

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden ağustos ayı boyunca 2 bin 401 firmayla ihracat gerçekleştirildiğini bildiren Kileci, “Gaziantep’ten ihracat yapan firma sayısı ise bin 676 olarak hesaplandı. Bu rakamlarla hem bölgemiz hem de Gaziantep ihracatçı sayısı bakımından en yüksek ağustos ayı rakamına ulaştı. Ayrıca 2021 ağustos ayında 99 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Gaziantep başta olmak üzere bölgemizdeki birçok firmanın ihracata adım atması büyük bir mutluluk.” dedi.

“En çok ihracat yapılan ülkeler Irak, ABD, Suriye”

Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 36,9 payla ilk sırada yer aldığını bildirerek şunları söyledi:

“AB ülkeleri yüzde 18,6 payla ikinci ve Amerika ülkeleri ise yüzde 15,1 payla üçüncü sırada bulunuyor. 2021’in ocak-ağustos ayları arasında toplam 195 ülkeye ihracat yapıldı. Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İran, İtalya, Almanya, Mısır ve Hollanda, bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ayrıca sadece ağustos ayında 175 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Bu rakamla ülke sayısı bakımından tüm zamanların en yüksek rakamına ulaşmış bulunuyoruz.”

Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden en çok ihraç edilen ürün grupları arasında makine halılarının, ipliklerin, kumaşların, pastacılık ürünlerinin, plastikler ve mamullerinin, değirmencilik ürünlerinin, bitkisel yağların, demir-çelik mamullerinin, ağaç ve orman ürünlerinin yer aldığını bildirdi.

Gaziantep’in 2021 ocak-ağustos dönemindeki 6 milyar 419 milyon dolarlık ihracatıyla Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren beşinci ili olmayı sürdürdüğünü belirten Kileci, ihracatın ithalatı karşılama oranında Gaziantep’in yüzde 142,7’lik seviyesiyle kendisine rakip illerden ayrıldığını vurguladı.

Kileci, Gaziantep’ten en çok ihraç edilen ürünlerin ise tekstil ve hammaddeleri, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, halı, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri olduğunu ifade etti.

Diğer illerin ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, Kahramanmaraş'ın 117,1 milyon dolar, Mardin'in 94,1 milyon dolar, Malatya'nın 40,1 milyon dolar, Diyarbakır'ın 19,2 milyon dolar, Şanlıurfa'nın 11 milyon dolar, Kilis'in 8,6 milyon dolar ve Adıyaman'ın 8,5 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

Ağustosta Gaziantep’ten rekor ihracat

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep’ten ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,6 artış ve 867 milyon 155 bin dolar ihracatla en yüksek ağustos ayı ihracatının gerçekleştirildiğini kaydetti.

Gaziantep’in en fazla ihracat yapan iller arasında hem aylık hem de dönem bazında 5’inci sırada yer aldığını dile getiren Ünverdi, bu başarıya ulaşılmasını sağlayan tüm sanayicilere, ihracatçılara, çalışanlara ve emeği olan herkese teşekkür etti. 

Ocak-ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre Gaziantep’in ihracatının yüzde 34,4 oranında arttığını dile getiren Ünverdi, geçtiğimiz yılın ilk 8 ayında 4 milyar 777 milyon 665 bin dolar olan ihracat rakamının, bu yılın ilk 8 ayında 6 milyar 418 milyon 855 bin dolara ulaştığının altını çizdi.

“Üretimlerimizi de ihracatımızı da artırarak yolumuza devam edeceğiz”

Dün açıklanan Türkiye’nin ikinci çeyrek büyüme rakamlarındaki sanayi üretimi ve ihracat paylarına da dikkat çeken Ünverdi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ekonomimiz bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyüdü. Sanayi üretimi Koronavirüse rağmen yüzde 40,5 arttı. Toplam büyümeye sanayi üretimi 7.5 puana yakın katkıda bulundu. Yüzde 21.7’lik büyümenin yaklaşık üçte biri sanayi üretiminden geldi. Makine ve teçhizatlarındaki yüzde 35,2'lik artış da dikkat çekici ve sevindiricidir. İhracat ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 büyüme gösterdi. Gaziantep’te güçlü sanayisiyle sanayi üretimi, makine yatırımları ve ihracattaki artışa önemli katkıda bulundu. Ülke olarak budan sonra da toparlanama ve büyümeyi sürdürülebilir kılmamız büyük önem taşıyor. Bu süreçte hızla yatırımlarımızı büyütmek, başta hammadde olmak üzere lojistik, fiyat istikrarı, finansman gibi konularda güçlükleri aşmak zorundayız ve kamunun desteklerinin de devam etmesi gerekiyor. Gaziantepli sanayiciler olarak mottomuz 7/24 üret ve ihraç et. Üretimlerimizi de ihracatımızı da artırarak yolumuza devam edeceğiz.”

“İhracat denince akla gelen ilk şehirlerden biri şüphesiz Gaziantep’tir”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Tuncay Yıldırım, “İhracat denince akla gelen ilk şehirlerden biri şüphesiz Gaziantep’tir. Bu özelliğimizi de her zaman dile getirdiğimiz gibi tırnaklarımızla kazıya kazıya kazandık. İhracatçı üyelerimizin verdiği onca emek, gösterdiği onca fedakârlık karşılıksız kalmıyor.” dedi.

Gaziantep’in ağustos ayında ihracatını en çok artıran ilk 5 ilden birisi olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,6 artışla 867 milyon 154 bin dolar olarak gerçekleşen ağustos ayı ihracatımızla 8 aylık süreçte tam 6 milyar 418 milyon 855 bin dolar seviyesine ulaştık. Bu rakamla birlikte bir önceki yılın ocak-ağustos dönemine göre yüzde 34’lük bir artış yakalamış olduk. Bizim en büyük arzumuz kentimizin ihracattaki bu başarılı performansını sürdürülebilir kılmak, katma değeri yüksek ürünlerin üretimini teşvik etmektir. Hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz projelerimizle, Gaziantep modeliyle, ortak akılla güzel şehrimizi geleceğe hazırlayacak, daha da güçlü daha refah bir Türkiye idealiyle ekonomimize ve milletimize katkı sunacağız. Şehrimizden gururla bahsetmemizi sağlayan, Gaziantep’i ülkemizin lokomotif kenti haline getiren tüm ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *