İstanbul
Parçalı bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5594 %0.16
36,5618 %-0.36
3.759.854 %1.263
3.081,85 -0,38
Ara
Muhalif. EKONOMİ Haftalık ekonomi raporu

Haftalık ekonomi raporu

Yurt içinde dış ticaret ve imalat sanayi PMI verileri ön plana çıktı. Şubat ayında yüksek enerji fiyatlarının da etkisiyle 2021 yılının Şubat ayında göre %135.5 artışla 7.88 milyar dolar dış ticaret açığı verildi. Ocak-Şubat döneminde geçen yıl 6.4 milyar dolar açık verilirken bu yıl 18.2 milyar dolar açık verildi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da aynı dönemde %82.8’den %67.4’e geriledi. Enerji ve altın hariç dış ticaret dengesinde de zayıflama görülüyor. Şubat ayı için yıllık bazda bakıldığında enerji ve altın hariç ithalat %26.8 artarken ihracat %25.5 arttı. İmalat sanayi PMI verisi de Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle 10 ay sonra ilk kez eşik değer olan 50’nin altında kaydedildi. 50.4’ten 49.4’e gerileyen veride hem dış talepteki düşüş hem de enflasyonist baskılar hissedildi. Yeni siparişlerde yavaşlama eğilimi 6 aya ulaştı.

Küresel tarafta en önemli veri olarak ABD istihdam verisi takip edilirken hafta içinde Avrupa’nın öncü enflasyon verileri de ön plana çıktı. Almanya’da Mart ayında yıllık enflasyon %5.1 seviyesinden %7.3 seviyesine yükseldi. ABD’de PCE verisi yıllık bazda beklentilerle paralel olarak %6.4 arttı. ABD’de Mart ayında tarım dışı istihdam beklentilerin bir miktar altında da olsa 341 bin kişi arttı. Böylece pandemide 2.2 milyon kişi olarak kaydedilen işgücü kaybının 20.4 milyonu telafi edildi. İşsizlik oranı %3.7 seviyesine gerilerken saatlik ortalama kazançlar yıllık %5.6 oranında artış kaydetti.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişen ekonomi para birimleri için bir hafta daha pozitif geçerken Ruble %23’ün üzerinde kazanç ile pozitif ayrıştı. Böylece ruble 24 Şubat’taki çatışmanın başladığı seviyesine geri dönmüş oldu. 23 Şubat tarihinden itibaren bakıldığında TL %6 ile en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Bölgesel risklerden kaynaklı olarak Forint ve Ziloti negatif ayrışan diğer para birimleri oldular. TL tarafında Mart ayının ortasından beri süren 1 aylık zımni oynaklıkta gerileme geçtiğimiz hafta da devam etti.

Küresel tarafta hafta boyunca zayıf dolar izlenirken haftanın son işlem gününde dolar endeksinde yeniden toparlanma görüldü. Buna karşın Euro haftayı pozitif tarafta geçirdi. Euro tarafında Rusya-Ukrayna bazlı haber akışları fiyatlamalar üzerinde etkili olurken Rusya’nın doğalgaz alımı için Ruble ile ödeme koşulu sunması para birimine satış getirdi. Sterlinde görülen gerileme ise BOE’nin yıl içinde OIS piyasasının ima ettiği kadar faiz artırımına gitmeyeceği beklentileri ile yapılan pozisyonlanmadan kaynaklanıyor. Japon yeni gevşek para politikası ile zayıflamayı sürdürürken haftanın ilk işlem gününde USD/JPY paritesinde 125 seviyesinin üzeri test edildi. Japon yeninde son 1 aylık kayıp %7’ye yakın seyrediyor.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

Hafta içinde TL tahvil faizleri yükseliş kaydederken 10 yıllık tahvil faizi %28 seviyesinin üzerine çıktı. 2 yıllık tahvil faizinde de hafta içinde yükseliş kaydedildi ve orada da faiz %26.5 oldu. Uzun vadeli faizlerde görülen yükseliş enflasyon beklentilerindeki bozulmayı yansıtıyor. TL OIS piyasasında tüm tenorlarda haftalık bazda yükseliş gözlenirken 1 yıllık tenordaki yükseliş 460 baz puanı buldu ve faiz %25 seviyesinin üzerine çıktı. Enflasyon dinamiklerinde hem yayılım hem de trend olarak negatif yönlü risklerin arttığını gözlemliyoruz. Bu da önümüzdeki dönem faizlerin yukarı yönde baskı altında kalabileceğine işaret ediyor.

Avrupa tarafında 10 yıllık tahvil getirileri bir hafta daha artış kaydetti. Yüksek öncü enflasyon verileri ECB’den son çeyrekte bir faiz artışı gelebileceği beklentilerini de destekliyor. Almanya 10 yıllık tahvil faizi %0.55 olurken Euro bölgesinde 10 yıllık tahvil faizlerinde en düşük ülke İsviçre (+%0.54) en yükseği ise Yunanistan (+%2.63) oldu. ABD’de 3 yıllık faizler 250 baz puanın üzerine yükselirken 10 yıllık 240 baz puan seviyesinde fiyatlanıyor.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi haftayı aralıksız değer kazancı ile geçirirken küresel risk iştahındaki pozitiflikten de fayda sağladı. %3.5 değer kazancı ile 2200 seviyesinin üzerinde kalıcılık görüldü. USD cinsinden bakıldığında da 10 Mart’tan bu yana yükseliş seyri sürüyor. USD cinsi endeks 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalarını kırdı. 200 günlük hareketli ortalamanın da geçilmesi yukarı yönlü hareketi destekleyecektir. 25 Mart ile biten haftada yabancıların net tahvil çıkışı sürerken hisse senedinde 17 milyon dolarlık giriş görüldü.

Küresel tarafta endekslerde pozitif bir hava hakim oldu. Euro Stoxx 50 endeksi %1.5 artış kaydederken S&P 500 endeksi de haftayı hafif artıda geçirdi. Asya’da Hang Seng endeksi %3’e yakın değer kazanırken Nikkei endeksi haftayı kayıpla geçirdi. VIX endeksi gerilemeye devam ederken hafta içinde 2021 yılı ortalamasını test etti. Hem Ruble’nin hem de VIX endeksinin savaş öncesi döneme dönmüş olması piyasadaki risk iştahının oldukça fazla olduğuna işaret ediyor.

Aktif Bank

Emtia:

Küresel risk iştahındaki artış ve emtia fiyatlarındaki yüksek seyir ile yılı pozitif geçiren değerli metal grubu geçtiğimiz hafta kazançlarını bir miktar geri verdi. Gümüş %3’lük değer kaybıyla negatif ayrışırken altında da %1’den fazla değer kaybı görüldü. Buna karşın altın hafta içinde Rusya’nın Ruble cinsi ödeme yapılmazsa doğalgaz kontratlarını iptal edeceğini söylemesi ile 1950 dolar seviyesini test etti. ABD’nin stratejik rezervlerinden piyasadaki petrol artıracak olması petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskıladı. Ham petrol varili 100 dolar seviyesine gerilerken hem Brent hem de WTI tipi petrol 5 ve 20 günlük hareketli ortalamalarının altına gerilediler. Bu durum en azından cari momentumun kırıldığına işaret ediyor.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Yeni çeyreğin ilk haftasında yurt içinde enflasyon verisi ön plana çıkıyor. Bizim beklentimiz de piyasa ile uyumlu olarak Mart ayında tüketici fiyatlarının bir önceki aya göre %6.05 artması yönünde bulunuyor. Bu durumda yıllık enflasyon da %62 seviyesine ulaşacak. Küresel tarafta ise veri yoğunluğu hafif seyredecek. FOMC tutanakları FED faiz artırım patikası için önemli olacaktır. Piyasa beklentileri sonraki toplantıda 50 baz puanlık bir faiz artışı gelebileceğine işaret ediyor. Ayrıca haftaya Rusya’nın enflasyon verisi takip edilecek.

Aktif Bank

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *