Analizde TL’deki istikrarın Reel Efektif Döviz Kuru’nda uzun vadeli düşüş trendi ile çeliştiği vurgulanarak ”Hâlâ yüksek olan enflasyon dikkate alındığını biz TRY’nin Reel Efektif Döviz Kuru’nu tarihi trendin tutmak için yıl sonuna kadar yüzde 11 değer kaybetmesi gerektiğine inanıyoruz” değerlendirmesi yapıldı.
Bankanın analizinde Türk ekonomisinin rekabetçi olmaya devam etmesi için reel efektif döviz kurundaki uzun vadeli düşüş trendinin devam ettirilmesi gerektiği ifade edildi.
Kırılgan ülke vurgusu
Türk lirasının cari işlemler açığı sebebiyle kırılgan olmaya devam ettiğini, TCMB’nin düşük döviz rezervleri ve derin şekilde negatif reel faiz oranları dikkate alındığında bu açığın finansmanının zor olduğunu vurgulayan Barclays, analizinde, ”Bizim tahminlerimiz cari işlemler açığının yüzde 1 düşürülmesi için TRY’nin en azından yüzde 2 ek değer kaybı yaşaması gerektiğini gösteriyor” ifadelerine yer verdi.
Barclays, bu tahminlerin hata paylarının yüksek olduğunu ancak Türk lirası için risklerin aşağı yönlü olduğuna inandıklarını da vurguladı.
TL’nin üretici fiyat endeksi bazlı reel değeri 90.44’ye yükselerek Ekim 2017’den beri en yüksek seviyeye çıkmıştı. TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ise son aylardaki yükselişini sürdürerek 55.70’ye yükselmişti.
Reel efektif kurun artışı Türk Lirası’nın değer kazandığını, başka bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösterdiği için yeniden ’değerli TL’ konusuyla ilişkin tartışmalar başlamıştı.