İnternet üzerinden satın alınan ürün ve hizmetlerde sepet ortalaması ödeme şekillerine göre değişti.
İnternetten kredi kartı ile satın almalarda sepet ortalaması 182 TL olurken, kapıda ödeme, havale, eft ve diğer seçeneklerde sepet ortalaması 53 TL’ye kadar düştü.
EN YÜKSEK KONAKLAMA, EN DÜŞÜK YEMEK
Sepet ortalaması en yüksek olan sektör turizm oldu. İnternet üzerinden yapılan konaklama harcamalarının sepet ortalaması 2.558 TL olarak gerçekleşti. Havayolları şirketlerinden bilet alımında ise ortalama 902 TL harcandı. Giyim, ayakkabı, aksesuar sektöründe yapılan dijital alışverişlerde ise ortalama 223TL’yi buldu.
Elektronikte sepet ortalaması 177 TL, eğlence, sanatta 161 TL, gıda ve süpermarkette ise 88 TL oldu.
Çiçek siparişlerinin sepet ortalaması 89 TL’yi bulurken, yemek siparişlerinin ortalaması da 49 TL olarak duyuruldu.
PANDEMİDE BÜYÜYEN/KÜÇÜLEN SEKTÖRLER
Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral, pandemi dolayısıyla bazı sektörlerde dijital satışların 2-3 kat arttığını, bazı sektörlerde ise ciddi gerilemeler yaşandığını anımsattı.
Dijital satışlarını en fazla artıran sektörün yüzde 283 artışla gıda ve süpermarketler olduğunu kaydeden Güçlü Kayral, şunları söyledi:
“Bu sektörü sırasıyla metalürji ve kimyasallar (Yüzde 189), beyaz eşya ve küçük ev aletleri (Yüzde 129), ev, bahçe mobilya, dekorasyon (Yüzde 105), çiçekçilik (Yüzde 100), yemek (yüzde 61), elektronik (yüzde 56), eğitim ve danışmanlık hizmetleri (Yüzde 43) izledi.
İnternet üzerinden satışları en fazla azalan sektörler de seyahat, taşımacılık, organizasyon (Yüzde 46), eğlence, sanat (Yüzde 46), havayolları (yüzde 40) ve konaklama (yüzde 37) oldu. Bu değişim Avantajix rakamlarına da net olarak yansıdı. Alışverişini Avantajix.com üzerinden yaparak her alışverişte nakit para kazanan üye sayısında, yapılan işlem adedi ve miktarında sektörlerdeki büyüme rakamlarına paralel artışlar yaşadık” dedi.