İstanbul
Hafif yağmur
20°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6753 %0.09
40,0531 %0.19
3.516,58 % 0,00
82.957,27 %-1.594
Ara
Muhalif. EKONOMİ İnternet alışverişlerinde yeni dönem: ”14 günlük cayma hakkı artık kalkıyor”

İnternet alışverişlerinde yeni dönem: ”14 günlük cayma hakkı artık kalkıyor”

Ticaret Bakanlığı’nın mesafeli satışlarda yaptığı yeni düzenlemeye sektör temsilcileri tepki gösterdi.

Okunma Süresi: 2 dk

Ticaret Bakanlığı, internetten alışveriş yapanları ilgilendiren iki önemli değişikliğe gitti. Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ni değerlendiren Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, elektronik ürünlerde 14 günlük koşulsuz cayma hakkının kaldırıldığını söyledi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar ise, geri kalan tüm ürünlerin iadesi için iade kargo ücretinin artık tüketiciler tarafından karşılanacağını belirtti. Ancak, teslim edilen ürün kusurluysa, tüketiciden iade kargo ücreti alınamayacak.

Sözcü’den Gamze Bal’ın haberine göre Ağaoğlu, söz konusu değişikliklerin tartışmaya açılmadan Resmi Gazete’de yayımlanmasına tepki gösterdi.

”Vatandaş kendi kendini mi aldatmış olacak?”

Düzenlemede tespit ettiğimiz iki olumsuz var” diyen Ağaoğlu, “İlki, elektronik ürünlerde paketi açmasanız bile cayma hakkının kaldırılmış olması. Yani tüketici gelen paketin hafifliğinden şüphelenip, ‘acaba dolandırılıyor muyum’ diye şüphelense ve paketi açmadan iade etmek istese bile edemeyecek” dedi.

Ağaoğlu, “Kargocu ‘ben paketi sağlam teslim ettim’ derken, satışı yapan mağaza da ‘ben de kargoya sağlam verdim’ diyecek. Tüketici kendi kendi mi aldatmış olacak” diye konuştu.

”Düzenlemenin tartışmaya açılmasını isterdik”

Tespit ettikleri ikinci olumsuzluğun da ürünün iadesi durumunda artık iade kargo ücretini vatandaşın kendisinin karşılaması olduğunu söyleyen Ağaoğlu, şöyle devam etti:

Mevcut düzenlemede satıcılar tüketiciden böyle bir ücret talep edemezdi. Yapılan değişiklik ile satıcı ‘iade halinde kargo bedeli tüketiciye aittir’ şeklinde şerh düşebilecek. Tüm satıcılar bundan faydalanır ve bu ücreti talep eder. Biz isterdik ki bu düzenleme tartışmaya açılsın, biz de hem satıcı hem tüketici tarafındaki mağduriyetleri ifade edelim.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *