İstanbul’un simgesi olmak için , gerek lokasyon gerekse projesiyle iddialı yapılar bazı sebeplerle atıl durumda kaldılar. Ne yıkılıyor ne de tamamlanıyorlar. Kimi iflas, kimi miras, bazısı da şikayet sebebiyle yarıda kalmış, tamamlanamamış. İşte yapımına başlanmış ama sadece milli servetin boşa harcanması ve görüntü kirliliği olarak kalmış binalar…
Tat Towers
Yapımına 33 yıl önce başlanan, 2008’de tamamlanan Zincirlikuyu’daki Tat Towers, bittiğinden beri akıbeti belirsiz bir şekilde şehrin en merkezi noktasında öylece bekliyor. Salih Tatlıcı’nın ölümünün ardından miras davası sebebiyle atıl kalan Kulelerin 2012’de 1 milyar dolar değerinde olduğu basına düşen haberler arasındaydı. Son olarak Pandemi başında Tatlıcı’nın mirasçılarından eşi Nurten Tatlıcı ve oğlu Uğur Tatlıcı, miras davaları nedeniyle yıllardır atıl durumda olan Zincirlikuyu’daki Tat Towers’ın koronavirüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı’na tahsisi için mahkemeye başvurmalarıyla gündeme gelmişti.
Tat Şişli İş Kuleleri, Tat Etiler İş Merkezi’de benzer akıbeti paylaşan binalar arasında.
Grand Prestige Istanbul Hotel
Şu an şehrin merkezi noktası haline gelmiş olan Hacıosman bölgesindeki Grand Prestige Istanbul Hotel’in yapımına 32 yıl önce başlandı.
Binayı yaptıran Uran Holding’in sahibinin silahlı bir saldırıda öldürülmesi ve o dönemdeki imar kanununa aykırı yönleri nedeniyle yapılan bir şikâyetin ardından inşaat günümüze dek askıya alındı. Eğer yapımı tamamlansaydı 21 katlı lüks bir otel olacaktı ancak şu anda çürümeye bırakılmış bir ucube durumunda. Bu duruma itiraz eden Yerel yönetimlerin de çalışmaları sonuç vermedi.
Diamond of İstanbul Maslak
İstanbul'un Maslak ilçesinde 11 dönüm arazi üzerinde yer alan projenin inşaatı 2003 yılında başladı. Hattat Grubu'nun “İstanbul'un Eyfel Kulesi'ni yapıyoruz” sloganı ile tanıttığı proje, imara aykırı inşaatı nedeniyle yarım kaldı.
Şu an sadece görüntü kirliği yaratan Dev inşaat 53 kat olarak dizayn edilmişti. Proje 3 blokta 380 odalı otel, 90 rezidans, 57 bin 90 metrekarelik AVM, 578 ofis, 1400 araç kapasiteli otoparktan meydana geliyordu.
Eğer proje tamamlansaydı şöyle görünecekti;
Merter'deki bina 32 yıldır atıl durumda
İstanbul'un en işlek alanlarından birinin üzerinde yer alan bina, atıl durumda bırakıldı. 1990'larda inşasına başlanan ancak kaba inşaat olarak bekleyen bina, uzun yıllar sadece reklam panosu ve baz istasyonu olarak kullanıldı. Binanın akıbeti belirsizliğini koruyor.