Akaryakıt alımlarını gider olarak beyan eden taşıt sahibi mükellefler, kiralama yoluyla edindiği veya işletmesine dâhil olan ve işte kullandığı taşıtları UTTS’ye kayıt edebilmek için önce kendisi için kayıt oluşturmaları gerekmektedir. Bu mükellefler, istenen bilgileri Taşıt Sahibi Başvuru Ekranları üzerinden UTTS Portal’a girmek suretiyle kayıt yaptırabileceklerdir.
Kayıt işleminin tamamlanmasından sonra, öz mal ya da kiralama yoluyla edinilen ve işte kullanılan taşıtlar UTTS’ye kayıt edilebilecekler ve kayıt edilmiş araçlar için TTB siparişleri oluşturulabilecektir.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Nedir?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara akaryakıt istasyonlarında yapılacak akaryakıt satışlarında, taşıt plaka bilgisinin elle girişini engelleyecek şekilde, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlarına (YN Pompa ÖKC) otomatik olarak bağlanılmasına sağlayacak sistemdir.
Zorunluluk kapsamında olmayan bireysel taşıtlar da ihtiyari olarak sisteme dahil olabilecekler.
Ulusal Taşıt Tanına Sistemi (UTTS); Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ve Taşıt Tanıma Okuyucu Sistemi (TTO) ile YN Pompa ÖKC’ler arasındaki iletişimi ve bu cihazların birlikte çalışmasını sağlayan, sistem kapsamındaki bilgilerin kaydedilmesine, saklanmasına ve paylaşılmasına imkan veren sistemi ifade etmektedir.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Başlıyor
Yeni yılla birlikte uygulanmaya başlanacak olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), şirketlerin araçlarına zorunlu hale getirilecek. Bu sistem, akaryakıt harcamalarını gider olarak gösterebilmek için araçlara taktırılacak olan Taşıt Tanıma Birimlerini kapsıyor. 1 Ocak’tan itibaren hayata geçecek bu uygulama, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından denetlenecek. UTTSS'nin kurulum ve işletme görevini ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü üstlenecek.
Yılbaşından Önce TTB'leri Taktırmak Zorunlu
Şirketlerin, 1 Ocak öncesinde araçlarına Taşıt Tanıma Birimi taktırarak akaryakıt giderlerini vergi avantajı olarak gösterebilmeleri gerekiyor. Halihazırda, bu birimlerin fiyatı bin 810 TL + KDV olarak belirlenmişti. Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bu fiyat 2024 yılında artacak.