İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ İyi Partili Ataş: Buğday ithalatında Çin'i bile geride bıraktık

İyi Partili Ataş: Buğday ithalatında Çin'i bile geride bıraktık

İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Türkiye'nin 1.4 milyar nüfusa sahip Çin’den bile daha fazla buğday ithal eder hale geldiğini belirterek, yanlış tarım politikaları ile buğday ithalinden kimlerin haksız kazanç sağladığının Meclis tarafından araştırılmasını istedi. Önerge Ak Parti oylarıyla reddedildi.

Türkiye, 1.4 milyar nüfusa sahip Çin’den bile daha fazla buğday ithal eder hale geldi ve buğday ithalatında dünyada ilk sıraya yerleşti.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, “2020 yılında 9 milyon 750 bin tonluk buğday ithalatıyla 1.4 milyar nüfuslu Çin'i bile geride bıraktık. Kanada ve Meksika'dan buğday ithal eder hâle geldik” dedi ve şunları söyledi:

"Türk çiftçisinin günahı nedir?"

“AKP'den önce ülkemiz, buğdayın gen merkezî, Anadolu ise tahıl ambarı olarak bilinirdi. Ancak başarısız tarım politikaları yüzünden buğdayı bile ithal eder duruma geldik. Ürettiğimiz toplam buğdayın yarısı kadarını dışarıdan ithal ediyoruz. Buğday ithalatına 2020 yılında ödediğimiz para tam 2.3 milyar dolardır. Kendi çiftçimizden 2.480 liraya alınan buğday 3.230 liraya ithal edildi. Yani iktidar buğday için Türk çiftçisine ödediği paranın yüzde 45 fazlasını yabancı çiftçiye ödedi. Türk çiftçisinin günahı nedir?”

"Gübre fiyatlarına son altı ayda 31 kez zam yapılmış"

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker ise, 2003 yılından bu yana tarım sektöründe yaklaşık 654 bin çiftçinin üretimden koptuğunu belirterek, “2 Trakya büyüklüğündeki alanımızda ekim dikim yapılamamakta” dedi. Türk çiftçisinin maliyetlerinin artması nedeniyle ekim yapamaz hale geldiğini anlatan Göker, “Gübre fiyatlarına son altı ayda 31 kez zam yapılmışken bu çiftçi nasıl üretim yapacak?” diye sordu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *