İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Kiralık evlere yeni uygulama: 100 bin TL ceza yolda

Kiralık evlere yeni uygulama: 100 bin TL ceza yolda

Yazlık sezonu, bu yıl yeni bir düzenleme ile başlıyor. Konutunu turizm amaçlı kiralamak isteyenlerin, bulundukları binadaki tüm kat maliklerinden onay almaları gerekiyor. Bu nedenle, bağımsız konut seçeneklerine olan ilgi artış gösteriyor. Peki, konutunu kiralamak isteyenler yeni düzenlemeye göre neler yapmalı?

Halk arasında 'Airbnb düzenlemesi' olarak bilinen 'Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesini Amaçlayan Yönetmelik'teki yeni düzenlemeye göre, turizm amaçlı kiralanan konutlar için 100 gün altındaki kiralama süreleri kısa dönem kiralama olarak değerlendiriliyor. Ancak apartman veya site sakinlerinin onayı gerekiyor. Bu nedenle, müstakil konutlar tercih ediliyor ve kiralık yazlık ilanlarında müstakil konutların öne çıktığı görülüyor.

Yönetmelik, konutlarda turizm amaçlı kiralama faaliyetlerinin yasal zemine kavuşturulmasını hedefliyor. Buna göre, konut sahipleri apartman veya site maliklerinin oy birliği ile alınan kararının noter onaylı örneğini sunmak zorunda. Ayrıca, konut işletmeleri veya seyahat acenteleri izin başvurusunda bulunurken hem kiraya verenin hem de yönetim işletmesinin onayını gösteren belgeler sunmak zorundalar.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, izinsiz kiralama faaliyetlerini denetlemekte ve cezalar uygulamaktadır. İzinsiz faaliyetlerde bulunanlara 100 bin lira ceza verilirken, belirli bir sürede izin belgesi alınmaması durumunda ceza miktarı artırılarak uygulanmaktadır.

Yönetmelik, turizm amaçlı kiralama için 100 gün altındaki kiralama sürelerini kapsar. 100 günün üzerindeki kiralamalar ise turizm dışında değerlendirilir. Bu nedenle, sistem dışında kalmak isteyenler yıllık veya uzun dönem kiralama seçeneklerini tercih etmektedirler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *