Son 2 ayda Bitcoin 3 kez yükselen dipler yaparak, en azından momentli düşüş trendini terketmiş gibi görünüyor. Amerika’da sıkılaşma eğiliminin daha agresifleşmediği ve Rusya geriliminin olduğundan daha kötüye gitmediği bir dünyada önümüzdeki 12 ay kripto paralar için olumlu seyredebilir. 2023 yılı içinde Bitcoin’in bir önceki rekorunu test etmesi, alt coinlerin 2 hatta 3 katı daha iyi performans göstermesi olasılık dışında değil.
Son 6 aydaki düşüşe rağmen yatırımcı sayısı artıyor
Kripto para piyasalarındaki genel düşüşe rağmen yatırımcıların bu sektöre olan ilgisi her geçen gün artıyor. Coinmarketcap verilerine göre son dönemde 24 saatte TRY cinsi yapılan işlem hacmi yaklaşık 600-650 milyon USD civarında seyrediyor. Doğal olarak bu veriler günlük bazda değişmekle beraber ciddi bir büyüme potansiyeli ve yüksek hacimler dikkat çekiyor. Özellikle de enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesi sonucu döviz kurlarındaki hareketlilik sonrası yatırımcıların ilgisi, kripto piyasasındaki genel düşüşe rağmen gün geçtikçe artıyor. 2022 yıl sonuna kadar bu rakamın kurdaki yükselişe rağmen 1 milyar USD seviyelerine çıkması ise muhtemel görünüyor.
Türkiye’de yaklaşık 14 milyon kişi kripto para sahibi
Son verilere göre Türkiye nüfusunun 15%’ini aşan kısmının yani yaklaşık 14 milyon insanın kripto para sahibi olduğu tahmin ediliyor. Kripto para borsasına olan ilgiye sosyolojik açıdan da bakmak gerekiyor. 40 yaş üstü olan nüfusun alışkanlıklarını değiştirmesi zor olsa da 18-40 yaş aralığındaki nüfusun, kripto para gibi halen yeni sayılabilecek yatırım aracına gösterdiği talep çok daha yüksek. Bu sebeple önümüzdeki 5 yıl içerisinde sektörün yüksek büyüme potansiyeli bulunuyor. Günlük işlem hacimlerinin 2023 yılı sonuna kadar 2 katına çıkması bekleniyor.
Türkiye kripto paranın en çok ilgi gördüğü ülkeler arasında
Chainalysis raporuna göre, küresel bazda kripto benimsenme oranı 2021 yılında 880% oranında artmış durumda. 2019 yılına göre ise bu oran yaklaşık 23 kat seviyesinde yükselmiş. Dünyada kriptoya en çok ilgi gösteren ülkeler sıralamasında Nijerya, Tayland ve Filipinler gibi ülkeler yer alıyor. Bu ülkeleri sırasıyla Vietnam, Türkiye, Arjantin, Güney Afrika, İsviçre, Kenya ve Malezya izliyor.
Bazı firmalar kripto para ile ödeme almaya başladı
Kripto paranın günlük hayatın içinde kullanımı konusu için yasal düzenlemeler gerekli. Günlük kullanım için birçok altyapı çalışması olsa da yasal düzenleme en önemli unsur olarak göze çarpıyor. Düzenleme ile desteklenen kripto paraların günlük kullanımının yaygınlaşmasının hızlı bir şekilde olması beklenirken, tersi durumda ise oldukça zor. Fakat dünya genelinde Gucci gibi firmalar, ödeme aracı olarak Bitcoin ve belli başlı kripto paraları kabul etmeye başladı. Metaverse dünyasında ise birçok marka ve hatta bankanın ofis açtığı ve ürünlerini pazarladıkları yakın zamanda açıklandı. Genel gidişat kripto paralarla ödemelerin ve sanal alışverişin hayatımızda daha fazla yer alacağını gösteriyor.
Yasal süreçle yatırımcıların korunması sağlanacak
Kripto paranın gidişatına yön verecek konu yasal düzenlemeler. Öncelikle regülasyon sürecinin tamamlanarak yatırımcıların korunması sağlanmalı. Regülasyon süreci halen işliyor ve yasalaşmasının ise yakın zamanda hayata geçmesi bekleniyor. İnovasyonu destekleyen regülasyonlar hayata geçtikten sonra birçok şirketin ve bankanın da bu sürece dahil olması çok kısa zaman içinde olacaktır. Bankacılık sistemi, sektör için kritik öneme sahip çünkü bankaların dahil olması, tüm ekonomik aktörlerin de kripto dünyasına az ya da çok dahil olmasının önünü açacaktır.
Küresel borsaların Türkiye’ye ilgisi oldukça fazla
Küresel borsaların Türkiye’ye olan ilgisi oldukça yüksek seviyede. Bu borsaların Türkiye’deki ofisleri vasıtasıyla faaliyet gösterdiklerini de düşünürsek Kriptrade tarzındaki profesyonel ve büyük borsa sayısının şu anda 10-15 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Bu şirketlerin birbirinden farklı olan bazı küçük özellikleri var. Kriptrade’in en önemli farkı güçlü sermayedar yapısı, tecrübeli yönetim, müşterinin her adımda yanında olan destek kadrosu, en ileri teknoloji ve yazılıma dayalı platform yapısına sahip olması.