İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4675 %-0.04
36,6128 %0.06
3.513.390 %2.089
3.055,25 0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Mahfi Eğilmez, IMF’nin asgari ücret görüşüne karşı çıktı: Kaybolan satın alma gücünün verilmesi lazım

Mahfi Eğilmez, IMF’nin asgari ücret görüşüne karşı çıktı: Kaybolan satın alma gücünün verilmesi lazım

IMF’nin enflasyonu körükleyen asgari ücret zammından kaçınılması gerektiğine yönelik açıklamasına katılmadığını ifade eden İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Kaybedilmiş bir gelir var, 100 liralık satın alma gücü 50’ye indi. Kaybolan satın alma gücünün verilmesi lazım” değerlendirmesinde bulundu.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, ekonomide son gelişmeleri CNBC-e’de katıldığı canlı yayınında değerlendirdi.

Eğilmez, Türkiye’nin BRICS üyeliğine yönelik, “Türkiye üye olmasa da BRICS’le iç içe. BRICS ayrı bir yere doğru askeri birliğe evrilecekse bize çok uygun olmayabilir. Ekonomik birliktelikse burada bulunmamızda bir sorun yok. Bizim Avrupa’yla ticaretimiz dengeli bu tarafla hep eksideyiz” değerlendirmesini yaptı.

“Halk ikna olmadı”

Enflasyona yönelik değerlendirmelerinde Mahfi Eğilmez, toplumda enflasyonun düşeceğine yönelik beklenti oluşturulamadığını şu sözlerle açıkladı:

“Enflasyonla ilişkin bir sürü adım atıldı. Faiz yükseltildi, zorunlu karşılıklarla oynandı birtakım düzenlemeler yapıldı. Fakat biz beklentileri değiştiremedik. Toplum enflasyonun düşeceğine yönelik beklenti içine girmedi. OVP hedefi yüzde 17,5. Piyasa 12 ay sonra için yüzde 24, reel sektör 40-45, hanehalkları yüzde 74-75. Hanehalklarının fiyatı etkilemesi nasıl olur. Enflasyonun yüksek olacağını düşündüğü için ucuz gördüğü şampuanı daha çok talep edecek. Bu beklenti değişmiş değil. Kalıcılık riski burada. En büyük risk burada. Bunu değiştiremedik. Geleceğe dair beklentilerin değişmesi gerekir, 2001’de ne yaptıysak onu yapmamız gerekir. O zaman yapısal reformlarla insanların beklentileri değişti. Bugün beklenti değiştirici bir adımımız yok.”

Asgari ücrete IMF yorumu

Dünya Para Fonu IMF, Türkiye’nin 2025 yılı asgari ücretinin belirlenmesinde yüksek zam yapılmaması uyarısında bulunmuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *