İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4912 %0.03
36,6013 %0.03
3.445.090 %0.247
3.067,04 0,45
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Mahfi Eğilmez: Ücretleri artırmamak insanlığa aykırı

Mahfi Eğilmez: Ücretleri artırmamak insanlığa aykırı

İktisatçı Mahfi Eğilmez, ücretleri düşük tutarak enflasyonun düşürülmeye çalışıldığını belirterek, "Evet ücretler enflasyonu arttırabilir ama ücretleri artırmamak da insanlığa aykırı" ifadelerini kullandı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Şefi James Walsh'un "yüksek asgari ücret zammından kaçının" açıklamasını değerlendiren Mahfi Eğilmez, asgari ücret artırıldığında tüm ücretlerin arttığını kaydetti.

Eğilmez, şunları söyledi: "Asgari ücret ve ücret. Asgari ücret arttırdığın zaman öbür ücretler de ister istemez artıyor. Aksi takdirde herkes asgari ücrete gelmiş gibi oluyor. Ücretlere genel olarak bakmak lazım. Burada iki görüş var birincisi ücret artışları enflasyona neden olur, ikincisi neden olmaz. Niye neden olmaz diyorlar. Onu biraz incelediğimiz zaman şöyle bir şey var.

Yani yılın başında 100 lira olan bir ücret gelir 100 lirayken eğer yüzde 50 enflasyon varsa ve bu kişinin ücreti 50 liraya düştüyse satın alma gücü, sen buna 50 ilave edip tekrar 100'e çıkardığın zaman bu enflasyonist bir etki yaratmaz. Çünkü yılbaşında da satın alma gücü oydu. Tekrar aynı satın alma gücünü vermiş oluyoruz. Bir görüş bu ama öyle bile olsa bu bir enflasyonist baskı yaratabiliyor.

"Satın olma gücünün verilmesi lazım"

İki neden de birincisi bir kere ücretli sayısı artıyor, yani istihdam edilen kişi sayısı artıyor vesaire. İkincisi de o kaybettiğiyle satın alma gücü kaybolurken yeniden bir satın alma gücü vermiş oluyorsun fakat bütün bunlar bir yana yani kişilere bunu diyemezsin yani sen bunu kaybettin ama kusura bakma biz enflasyonu düşüreceğiz diye, o satın kaybolan satın alma gücünün verilmesi lazım. IMF'in bunu demesine ben bir şey diyemiyorum çünkü bu bir enflasyonla mücadele politikasının bir parçası ama eğer bütün diğer parçalar yapılıyor.

Ve yapısal reformlara girişilmiş birtakım adımlar atılmışsa o zaman bunu kabul ettirmen mümkün. Ama hiçbir şey yapmıyorsan sadece ücretler üzerinden giderek faizi arttırıp bir de ücretleri düşük tutarak enflasyonu düşürmeye kalkıyorsan o zaman ücretli isyan ediyor, haklı. Buna diyecek hiçbir şey yok yani evet ücretler enflasyonu arttırabilir ama ücretleri arttırmamak da insanlığa aykırı yani çok net bir şey bu."

"Emeğinin karşılığını alması lazım"

Eğilmez, insanların zavallı, aciz yerine konulmaması gerektiğini kaydederek, "Adamın bir emeği var, bu emeğin bir karşılığı var bütün dünyada. Bu emeğin karşılığını ücret olarak almak durumunda. Sen adama diyorsun ki şimdi ben sana sosyal yardım yapayım yani. Yani ülkenin büyük bölümünün sosyal yardıma muhtaç haleti var zaten. Öyle değil mi yani.

Birçok insan sosyal yardıma biraz daha getirirsem bunu yani herkes ben emeğimi satıyorum, onun karşılığında neyse bunun karşılığını vereceğim. Bana 100 demişsin ama yıl ortasında benim satın alma gücüm 50'ye düşmüş beni tekrar 100'e geri getir. Yani talep bu bence, son derece mantıklı doğru bir talep. Şimdi sen diyorsun ki asgari ücreti de o kadar arttırma, bunu da böyle yapma, zaten sendikalılık düştü, bütün dünyada düştü, Türkiye'de de düştü. Yani ben burada IMF'e kesinlikle katılmıyorum" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *