İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
3.529.021 %2.978
3.072,37 0,62
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Meral Tamer ve Osman Ulagay’dan “Gelire endeksli senet”

Meral Tamer ve Osman Ulagay’dan “Gelire endeksli senet”

Hazine ve Maliye Bakanlığı, sadece gerçek kişilere sunulmak üzere gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinin (GES)duyurusunu yaptı. GES'i ve hükümetin ekonomi politikalarını Duayen Ekonomi Gazetecisi Meral Tamer ve Ekonomist, yazar Osman Ulagay Muhalif okurları için değerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan beklenen açıklama dün akşam geldi.  Gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi ihraç edileceği, talep toplama işleminin de 15 Haziran'dan itibaren yapılacağı belirtildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı devlet iç borçlanma senedinin getirisinin ne olduğu, buna bağlı olarak da talebin ne kadar olacağı henüz bilinmiyor. 

Gelire endeksli senet ihracını ve mevcut ekonomi politikalarını alanının duayen isimleri Muhalif. okurları için değerlendirdi.

 Ekonomi Gazetecisi Meral Tamer:

“Doların freni koptu. Sayın Cumhurbaşkanı da faiz inadından vazgeçmiyor, faizi düşürdük daha da düşüreceğiz diyor. Bu durum doların freninin iyice patlaması anlamına geliyor. Dün birkaç saatliğine doların düşüp, önlemler açıklanınca yeniden çıkması bu önlemlerin tatmin edici olmadığını gösteriyor. Görünen şu ki ekonomi yönetimi faizi dolaylı yollardan artırma durumunda kalmıştır. Tüketici kredilerinde süre limiti getirerek, kredi kartlarında asgari ödeme artırılarak, bankaların zorunlu karşılık oranları yükseltilerek bir nevi kredinin genişlemesini engellemeye çalışıyorlar. Faiz  yükseltilemediği için dolaylı faiz artırılıyor. Cumhurbaşkanı bu konuda ne düşünüyor açıkçası merak ediyorum çünkü bu önlemlerle onun dediğinin aksi yapılıyor ve doların yükselmesi frenlenmeye çalışılıyor.”

 Ekonomist Osman Ulagay:

"Türkiye’nin uzun zamandan beri çözmeye çalıştığı bir imkansızlık problemi var. Sayın Cumhurbaşkanı 2018’den beri ısrar ediyor ki faizleri düşük tutarak ekonomiyi canlandırırız, bu ekonomideki canlanma benim partime oy getirir bunun sonucu olarak da ne olacağı çok önemli değil. Onun için önemli olan şey ekonominin canlanması. Bunu Türk iş dünyasının bir kısmı da maalesef yürüdüğü noktaya kadar kabul ediyor ve bu genişlemeden pay almaya çalışıyor. Ama bunun sonucu Türkiye için tarihinin en kötü enflasyonlarından birini yaşaması oluyor. Türkiye’nin bir enflasyon bağımlılığı var, yıllardır 3 haneli enflasyonla mücadele etmiştir.  Bu riski göze aldığınız zaman bir takım önlemler alıp doları düşürdüm demenin hiçbir anlamı yok, bununla birkaç ay geçiriliyor.  Doları kontrol altına aldık dediklerinde gördük ki sonuçta yine fırladı. Çünkü asıl sorunu çözmüyorlar. Faizi düşürüp ekonomiyi canlandırtarak asıl sorunu çözemezsiniz. Bu durumu ben şuna benzetiyorum;  yıpranmış motoru olan eski bir arabaya süper bir uçak yakıtı koyuyorsunuz ve biraz daha hızlı gitti diye seviniyorsunuz. 
Bu nedenle ben bir sonuç alınmasını zaten beklemiyordum, dün çıkarılan enstürmanlar için de yine asıl sorunu çözmeyeceği görüşündeyim. "
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *