İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. EKONOMİ Nergis üreticileri isyanda

Nergis üreticileri isyanda

Türkiye'de nergis çiçeğinin en önemli üretim merkezi olan İzmir'in Karaburun İlçesi'nde sıkıntılı bir sezon yaşanıyor. Karaburun Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yöneticilerinden Köşe Gürkan, muhteşem kokulu meşhur Karaburun nergisinin 50 saplık bir demetine mezatta 4 lira 90 kuruş fiyat biçildiğini, ancak aynı nergisin İstanbul'da 60 liraya satıldığını söyledi. Nergise verilen fiyatın, üreticinin tarlasını sürdüğü traktörün mazotuna bile yetmeyeceğini anlatan Gürkan, "İşte bu yüzden insanlarımız üretimden vazgeçmiş. Tarlalar boş kalmış durumda... 4 lira 90 kuruş gerçekten çok büyük bir haksızlık" dedi.

Okunma Süresi: 3 dk

Türkiye’de nergis çiçeği üretiminin merkezi konumunda olan Karaburun’da, çiçek üreticileri sıkıntılı bir sezon geçiriyor. Her yıl düzenlenen geleneksel Nergis Festivali bu yıl pandemi yüzünden yapılamazken, geçen yıllara göre artan nergis üretimi ve hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile fiyatlar beklentilerin çok altında kaldı. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Karaburun Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yöneticilerinden Köşe Gürkan, üreticinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Köşe Gürkan, "Üreticiler nergislerini bize getirdi. Biz de o nergisleri mezata ve büyükşehirlere ulaştırma sevincini yaşadık. Fakat 2 gün sonra öğrendik ki gönderdiklerimiz mezatta 4,90 TL'ye satılmış. Yani 50 saplık bir demet için 4 lira 90 kuruş verilmiş. Bunu üreticiye söylemeye utandım. Çok üzüldüm" dedi.

ELLERİ YAKAN ASİT

Aynı ölçüde Karaburun nergisi demetlerinin İstanbul'da ise tanesi 60 liradan satıldığını anlatan Gürkan, yaşananları şöyle anlattı:

"Aradaki fark çok ama çok büyük. Bu parayı asıl emeği veren, ürünü var eden üretici kazanamıyor. Üreticiye verilen para ise onun tarlasını sürdürmek için mazot masrafına, hatta nergisleri bize teslim etmek için harcadığı yol parasına bile yetmez. İşte bu yüzden insanlarımız üretimden vazgeçmiş. Tarlalar boş kalmış durumda... Ortada çok büyük bir haksızlık var. Biz o nergisleri üreticilerin ne şartlarda topladığını biliyoruz. Bize nergis getiren kadın üreticilerimizden birinin ellerindeki yaralar geldi gözlerimin önüne... Çünkü nergisin sapından akan asitli özsu, elleri yakıyor. Üstelik bu kış günü, soğukta, suyun içinde çok zor. Yani bu 4 lira 90 kuruşluk fiyat çok büyük bir haksızlık."

SOSYAL MEDYADAN ÇAĞRI

Gürkan, aradaki bu fiyat farkı nedeniyle kendilerince çareler aradıklarını ve "aracısız" satış için sosyal medyadan çağrı yapma yolunu seçtiklerini dile getirdi. Küçük çarpıl bir kampanya başlattıklarını ve İzmir'in ana arterlerine talep edilen miktarda çiçek gönderdiklerini vurgulayan Gürkan, "İnanılmaz bir ilgi oldu çağrımıza.. Üreticilerin getirdiği nergisleri daha yoldayken satmış oluyoruz. En çok dayanışma kelimesine kadınların duyarlı olduğunu gördüm. Hepsine ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: HER DEMET NERGİS MUTFAKTA KAYNAYAN ÇORBA, BİR GELİNİN DUVAĞI...

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan ise zor durumda olan nergis üreticilerine destek çağrısında bulunurken, "Alacağımız her demet nergisin bir evin mutfağında kaynayan çorba, bir gelinin duvağı, bir öğrencinin defteri kitabı olduğunu unutmayalım. Tüm yurttaşlarımızdan üreticimize destek olmalarını diliyorum. Hem üreticimizin geliri olsun hem de evlerimiz ve işyerlerimiz mis gibi koksun. Büyük emekle yetiştirilen bu çiçeklerimiz eğer satılamazsa maalesef çöpe gidecek. Emeklerimize yazık olacak" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *