İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4690 %-0.06
36,5214 %-0.22
3.518.876 %3.201
3.069,86 0,54
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ OECD'den Türkiye'ye salgın desteği eleştirisi

OECD'den Türkiye'ye salgın desteği eleştirisi

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2021 yılına ilişkin ekonomik görünüm raporunda Türkiye'nin salgına karşı uyguladığı kredi politikalarını 'sürdürülemez' olarak niteleyerek, geçici ve hedefli doğrudan destek uygulanmasını önerdi.

OECD, 2021 yılına ilişkin küresel ekonomik görünüm raporunda, Türkiye'nin salgına karşı uyguladığı politikaları eleştirdi. Hükümetin ağırlıklı olarak kredi büyümesine dayalı bir politika izlediğini hatırlatan kuruluş, bunun salgından etkilenen şirket ve hane halkları için sürdürülemez olduğunu savundu.

Bloomberg HT'nin haberine göre; hükümet bir yandan mali konsolidasyon hedeflerken, söz konusu kredi büyümesi kamu finansmanında net olmayan ve potansiyel olarak büyük bir yükümlülük oluşturuyor. OECD'ye göre salgının sürmesi, düşük istihdam ve hanehalkı geliri, yüksek borçluluk ve refinansman maliyetleri gibi unsurlar hem hane halkı hem de şirketlere doğrudan desteği gerektiriyor. Türkiye'nin görece düşük borçluluk oranı geçici ve hedefli destekleri uygulanmasını mümkün kılıyor.

Kuruluş raporunda 2021 küresel büyüme beklentisini yüzde 5,6'dan yüzde 5,8'e yükseltirken, Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini ise yüzde 5,9'dan yüzde 5,7'ye indirdi.

"TÜRKİYE EN AZ DESTEK VEREN ÜLKELERDEN"

OECD'nin analizinde kullandığı IMF'nin Mali İzleme Raporu'na göre Türkiye hanehalklarına ve şirketlere en az doğrudan destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

Gelişmiş ülkeler milli gelirlerinin yüzde 16'sından fazla doğrudan destek uygularken, Türkiye'de bu oran yüzde 2'nin altında kaldı.

ELVAN: DESTEKLER MİLLİ GELİRİN YÜZDE 3'ÜNÜ AŞACAK

Türkiye salgının ekonomik etkileriyle mücadele konusunda eleştirilerin hedefi olurken, ekonomik yönetimi yıl sonuna kadar desteklerin milli gelirin yüzde 3'ünü aşacağını belirtti.

Son olarak Türkiye Bankalar Birliği'nin 64. Genel Kurulu'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan yıl sonunda destek tutarının 183 milyar TL'ye ulaşacağını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *