İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4675 %-0.04
36,6128 %0.06
3.513.390 %2.089
3.055,25 0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK EKONOMİ Prof. Dr. Bilge Yılmaz: Türkiye'nin IMF’ye ihtiyacı yok, portföy yatırımlarıyla nefes alacağız

Prof. Dr. Bilge Yılmaz: Türkiye'nin IMF’ye ihtiyacı yok, portföy yatırımlarıyla nefes alacağız

Seçimi Millet İttifakı'nın kazanması durumunda gelecek kabinede Hazine Bakanı olacağı düşünülen İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, verdiği röportajda ” Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı olmadığı görüşünü savunarak ”Özellikle IMF’ye ihtiyacımız olmadığını ve bu işi IMF’siz yapacağımızı daha önce ilan ettim. Fikrimi değiştirmiş değilim. Portföy yatırımlarıyla nefes alacağımız bir ortam oluşacaktır” ifadelerini kullandı.

Bilge Yılmaz, Gazete Oksijen’den Güzem Yılmaz Ertem ve Hakan Bürümcekçi ile bir röportaj verdi. Yılmaz, enflasyona dair ”Şimdi, görevi devralırsak, hedefimiz 2024 haziran ayında, aylık enflasyonun yüzde 1.5’e çekilmesi, o anki hız açısından yıllık yüzde 20’ye indirme hedefimiz var” diye konuştu. Yılmaz, ”birinci sınıf” insanlarla enflasyon hedeflemesine döneceklerini ve üç aylık projeksiyonlar yapılacağını söyledi.

”Bütçe disiplini kalmadı”

Türkiye’de bütçe disiplininin kalmadığını ve bu durumun birkaç ay içerisinde çok yüksek enflasyon olarak geri döneceğini söyleyen Yılmaz, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim vaatlerini nasıl gerçekleştireceksiniz sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

”Türkiye’de ciddi bir servet dağılımı ve gelir dağılımı bozukluğu yaratıldı, özellikle enflasyon yüzünden. Enflasyondan önce de vardı, enflasyonla ciddi olarak belli bir kesimdeki insanlar zengin edildi. Dar gelirliyi korumak için bizim bazı harcamalar yapmamız gerekecek. Onların hangi kalemler olduğuna oturup karar verilir. Tarımda zaten verilmesi gerekenden az veriliyor ama sanayi kısmında çok yanlış şekilde bu paralar israf ediyor. KKM’den çıkışın da maliyeti olacak.”

Kur korumalı mevduattan çıkış

Büyüklüğü 100 milyar doları aşan kur korumalı mevduatın (KKM) sonlandırılacağını yineleyen İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı, ”Burada verilen sözler tutulur ama biz bunu sonlandıracağız. Bunun tabii ki Hazine’ye bir maliyeti olacak. Türkiye’nin borçlarını belki 3-4 puan artıracak. Yani gayrisafi milli hasılamızın yüzde 3-4’üyle biz neler yapardık bu ülke için. Tarımda, çocuklarımız için eğitimde, gıdada… Ama o parayı çarçur etti devlet. Bunu borcumuza ekleyeceğiz ama Türkiye’nin iç borcu halledilemeyecek bir seviyede değil.” ifadelerini kullandı. 

Kur politikası 

Döviz kuru politikasına da değinen Bilge Yılmaz, değişik senaryolar üstünde çalıştıklarını söyledikten sonra ”Kurun seviyesine göre yapacağımız politikalar farklı. Tabii ki aklımızda bir optimal patika var, o yönde gideceğiz. Kurun fazla korunmamasını, aşırı değerlenmemesini, aşırı değersizleşmemesini, kurun Türkiye’de sıkıcı bir konu haline gelmesini istiyoruz artık.” diye konuştu.

Faiz

Türkiye’nin enflasyonun üstünde faiz vermesinin şu anda gerekli olmadığını belirten Yılmaz, ”Bu sadece reel faiz meselesi değil. Bunu da pozitif reel faizle beklentiler üzerinden konuşmak lazım. Türkiye’nin enflasyon üzerine bir faiz vermesi şu aşamada gerekli değil. Bence çok zarar da verir ülkeye” açıklamasını yaptı. 

”IMF’ye ihtiyaç yok, portföy yatırımlarıyla nefes alacağız”

Yılmaz, Türkiye’nin IMF’ye ihtiyacı olmadığı görüşünü savunarak ”Özellikle IMF’ye ihtiyacımız olmadığını ve bu işi IMF’siz yapacağımızı daha önce ilan ettim. Fikrimi değiştirmiş değilim. Başka kurumlar da var Türkiye’ye borç verebilecek, köprü finansmanı yapabilecek. Ben gerekirse uluslararası ilişkilerimizi kullanarak bunları rahatlıkla sağlayacağımızı biliyorum. Ama ona gerek kalmayacak büyük bir ihtimalle. Portföy yatırımlarıyla nefes alacağımız bir ortam oluşacaktır” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *