İstanbul
Hafif yağmur
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9950 %0.07
37,1693 %-0.05
97.715,68 %1.697
3.357,17 1,48
Ara
Muhalif. EKONOMİ TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, temel gıda ürünlerine tavan fiyat getirilmesini istiyor

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, temel gıda ürünlerine tavan fiyat getirilmesini istiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Bayraktar, Türkiye'de baklagil ekim alanlarının ve üretiminin azaldığını belirtti. Bayraktar, kırmızı etin yüksek fiyatlarıyla vatandaşların protein ihtiyacını karşılamakta zorlandığını ifade etti. Bu nedenle temel gıda ürünlerinde marketlerde tavan fiyat uygulanmasını talep etti.

Okunma Süresi: 2 dk

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Baklagil Günü kapsamında yaptığı yazılı açıklamada, protein, vitamin, mineral ve lif bakımından zengin olan baklagillerin öneminin giderek arttığını belirtti. Ancak, bayraktar ekim alanı ve üretiminde düşüşler yaşandığını ifade etti.

Baklagil Ekim Alanında Yaşanan Azalışlar

Bayraktar, fast food ve hazır gıda tüketiminin artmasıyla birlikte doktorların baklagil tüketimini önerdiğini vurgulayarak, Türkiye'de baklagil ekim alanının yüzde 56.6 azalarak üretimin yüzde 33.2 azaldığını dile getirdi. Üretimin tüketimi karşılamadığını belirten Bayraktar, 2016 yılında yapılan çalışmalarla bakliyat üretiminin yüzde 24,5 arttığını açıkladı.

Arz Açığı Devam Ediyor

Bu artışa rağmen nohut dışında diğer baklagillerde arz açığının devam ettiğini belirten Bayraktar, yeşil mercimek, kırmızı mercimek ve kuru fasulyede arz açığı olduğunu ifade etti.

İthalata Yapılan Ödemeler Artıyor

Bayraktar, Türkiye'nin son 10 yılda baklagillerde 3 milyar 629 milyon dolarlık ithalat yaptığını ve bu durumun sürdürülemez olduğunu vurguladı. Üretici/tüketici fiyat makasının açık olduğunu dile getiren Bayraktar, protein ihtiyacının karşılanması için yerli üretimin artırılması gerektiğini belirtti.

Öneriler ve Çağrılar

Bayraktar, marketlerde tavan fiyat uygulanması, baklagil üretimine yönelik teşviklerin artırılması, hasat döneminde ithalatın engellenmesi gibi önerilerde bulundu. Üreticilerin memnuniyeti için fiyat politikalarının gözden geçirilmesi ve yerli üretimi destekleyici politikaların geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Baklagil İthali ve Üretim Politikaları

Bayraktar, halkın sağlıklı beslenmesi için baklagil üretiminin artırılması gerektiğini ve ithalatın azaltılması gerektiğini belirtti. Üreticilerin ucuz ürünleri tüketicilere pahalı satmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *