Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı Kararı ile Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınması sonrası yaşananlar, yabancı basın kuruluşlarının gündeminde de ilk sıralarda yer almaya devam ediyor.
Konuya dair birçok haber ve analiz yayımlayan İngiliz Financial Times gazetesinde, bugün yayın kurulu imzasıyla “Erdoğan'ın ekonomideki kötü yönetiminin trajedisi” başlıklı bir yazı yer aldı.
Yazıda “Ekonomide geleneksel politikalara (ortodoksi) kısa süreli geçişin sona ermesi, Türkiye'yi kırılgan hale getirdi” denildi.
Cari açık ve enflasyonu dizginlemek üzere faizlerin yükseltilmesini içeren geleneksek politikaya dönüş yönündeki girişimlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geri çevrildiğini belirten FT, küresel faiz oranlarının yükselme olasılığına da işaret etti.
Yazıda, TL'deki değer kaybının Türk bankalarında döviz kredilerinin geri dönüşü açısından zorluğa neden olabileceğine işaret edildi.
‘TL DEĞER KAYBEDİNCE ENFLASYON ARTACAK’
Gazete, yeni Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun da Erdoğan gibi, yüksek faizin enflasyona neden olacağı görüşünü savunduğunu aktardı.
Mevcut yaklaşımın başarısızlıkları görünür hale geldiğinde Türkiye'nin “sert iniş”ten kaçınmak için sadece birkaç seçeneği olacağını belirten FT, TL'de değer kaybı, enflasyon artışı ve yaşam koşullarında kötüye gidiş yaşanacağını vurguladı.
'KRİZİN TAM ORTASINDA YER ALABİLİR'
BBC Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'deki durumun dünya genelinde endişe yarattığını belirten gazete, “Türkiye, potansiyel olarak ABD'de daha sıkı para politikası uygulamasının getireceği bir gelişen ülkeler krizinin tam ortasında yer alabilir” dedi.
Yazı “Trajedi şu ki, Ağbal'ın kısa süren görev dönemi, merkez bankasının biraz bağımsız hareket edebilmesiyle nelerin başarılabileceğini göstermişti” cümlesiyle son buldu.
ECONOMİST: TÜRKİYE DÖVİZ KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA
İngiltere'de haftalık yayımlanan Economist dergisi, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından Türk Lirası'ndaki değer kaybını yorumladı. Lira'nın yüzde 10'a yakın değer kaybettiği dünü "Kara Pazartesi" olarak nitelendiren Türkiye'nin döviz kriziyle karşı karşıya olduğunu yazdı.
İki yılda, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) üç başkanının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alındığını hatırlatan Economist, TCMB’nin bu niteliğiyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday olduğunu savundu.
“Türk Lirası, pazartesi günü Asya piyasalarında dolar karşısında yüzde 15’ten fazla değer kaybetti. Analistler yeni bir döviz krizi için alarm zillerini çaldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yüzde 9’dan fazla düştü” ifadeleriyle ekonomik durumu aktaran Economist’teki değerlendirmede şu ifadeler yer aldı:
“YATIRIMCILARA VERİLEN UMUTLAR SUYA DÜŞTÜ”
“Ağbal’ın görevden alınması, benzerleri arasında en dramatik örnek oldu. Uzun bir gecikmenin ardından 18 Mart’ta yapılan faiz artırımı, Merkez Bankası’nın Erdoğan hükümetinin bir uzantısı olmaktan daha fazlası olduğuna yönelik yatırımcılarda umut yaratmıştı.
“Ancak umutlar suya düştü. Ağbal’ın politikasının geriye çevrilmesi an meselesi. Dört yılda dolar karşısında yarı yarıya değer kaybeden ve son süreçte bir nebze soluk alan Türk Lirası yeniden uçurumun kenarında.
“Ağbal’ın enflasyonu dizginlemek için sıkı tedbirler uygulama gayreti umutları yeşertmişti. Erdoğan tek bir imzasıyla bu umutları ve para biriminin değerini yeniden zora soktu.”
Economist’e göre, piyasaların verdiği sert yanıt Erdoğan’ı bir durup düşünmeye sevk edebilir.