Yağız Kutay Işık, yazısının giriş kısmında “Önümüzdeki seçimi kazanan ayriyeten çözülmeye muhtaç bir ekonomik kriz de kazanmış olacak.” ifadesini kullanarak yeni yönetimin ekonomik sıkıntıyı da devralacağını söylüyor.
“Dolar kuru baskılanmaya devam edecek mi?” sorusuyla da ekonomide nasıl bir yön çizileceği konusunu sorguluyor.
Yazısının devamında şöyle devam ediyor:
KKM ne olacak, resmi veri olmayan BOTAŞ ve Gazprom doğalgaz anlaşması gibi sualler de kafamızda dönen başka problemler.
“Atı alan Üsküdar’ı geçti” cümlesi 2017 referandumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı tabir olarak tarihe geçti. 28 Mayıs’a ramak kala ekonomi röntgeni ne halde? Ekonomi yönetimi atı da Üsküdar’ı da KKM’ye koymuş durumda.
Liralaşma stratejisi mi?
Son yılların sembol sözlerinden:
Tek Millet.
Tek Bayrak.
Tek Vatan.
Tek Devlet.
Artık buna “Tek Yatırım aracını” da ekleyebiliriz. Haberimizi inceleyelim:
“TCMB nakit avans ve kredili mevduat hesabı kredilerine yönelik menkul kıymet tesisi sınırlamasında 15 bin liranın üzerini dikkate alacağını ifade etti.”
Aylar önce kredi çekerken el altından sopa gösterir gibi krediyle döviz alırsanız yatırım yaparsanız şöyle yaparız sizi tehdidinden sonra, seçime 12 gün kala dövizin artışına ket vurmak için kırk takla atmaktan başka çare kalmaz.
Merkez Bankası yukarıda yazdığım kararından bir gün içinde döndü. Çok da şaşırmadım doğrusu. Zira Sinan Oğan’ın isteklerine boyun eğmeyeceğim dedikten birkaç saat sonra Dolmabahçe’de görüşme yaptı Cumhurbaşkanı Erdoğan. Rahmetli Demirel’in “Dün dündür bugün bugündür” lafını değiştirsek mi? Artık sabahtan akşama karar değişebiliyor.
Bütün olanlara rağmen Merkez’in bankalara baskısı devam ediyor. Vay efendim çok kredi açma, kredi niye bu kadar düşük, biraz yükselt gibi ültimatomlar vererek insanları yerli ve milli yatırım aracımız, liralaşma stratejinin en önemli taşı namıdiğer KKM’ye kibarca yönlendiriyor.
Kur korumalı en nihayetinde finansal bir enstrümandır, para politikası yapamazsınız. Bu arada liralaşma demişken yabancı mevduat ve KKM toplamı bütün piyasanın %62’sine karşılık. Başka bir deyişle dolarizasyon 2/3’ten daha fazla.
Az evvel değindiğim dolarizasyonun yanı sıra birazdan bahsedeceğim çoklu kuru ve bizleri götürebileceği yerleri izah etmek gerekir.
Yağız Kutay Işık'ın Paraanaliz'de yayınlanan yazısının tamamını okumak için tıklayınız.