İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GEÇMİŞİN GÖLGESİ 26 Eylül'ün önemi: Dil Bayramı

26 Eylül'ün önemi: Dil Bayramı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1932'de gerçekleştirilen Birinci Türk Dil Kurultayı, Türkçenin önemini vurgulamak amacıyla 26 Eylül'ü 'Dil Bayramı' olarak ilan etti. Türk Dil Kurumu, dilin öz güzelliğini ve zenginliğini ortaya çıkarmak için çeşitli çalışmalar yürüttü.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1932 yılında verdiği talimatla açılan Birinci Türk Dil Kurultayı, Türkçenin önemini pekiştirmek amacıyla 26 Eylül'ü ‘Dil Bayramı’ olarak ilan etti. Her yıl bu tarih, ülkemizde Dil Bayramı olarak kutlanıyor.

Yaşamı boyunca Türk diline büyük önem veren Atatürk, Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulmadan önce de düşüncelerini çeşitli platformlarda dile getiriyordu. 12 Temmuz 1932'de kurulan bu cemiyet, daha sonra Türk Dil Kurumu ismini aldı ve 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında Birinci Türk Dil Kurultayı’nı gerçekleştirdi.

Atatürk, Birinci Türk Tarih Kongresi sonrasında katıldığı bir toplantıda, “Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun” diyerek bu önemli adımı attı. Cemiyetin kurucuları arasında Samih Rifat, Ruşen Eşref (Ünaydın), Celal Sahir (Erozan) ve Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) gibi önemli isimler yer aldı. Cemiyetin amacı, Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini ortaya çıkarmak ve onu diğer diller arasında hak ettiği yere ulaştırmaktı.

Kurultayda, her meslek grubundan insanlar yer aldı. Dönemin dil bilimcileri, yazarlar ve halk temsilcileri, çeşitli çalışma kollarında görev aldı. Bu kollar arasında Ahmet Cevat 'Sözlük-Terim Kolu', Ragıp Hulusi 'Derleme Kolu', Hasan Ali 'Linguistik-Filoloji Kolu' ve İbrahim Naci 'Yayın Kolu' başkanları olarak görev yaptı.

Türk Dil Kurumu, 92 yıl önce gerçekleştirilen Türk Dili Kurultayı’nda Türkçe’nin önemini vurgulamak amacıyla 26 Eylül’ü 'Dil Bayramı' olarak ilan etti. 1934'te yapılan kurultayda cemiyet, ‘Türk Dili Araştırma Kurumu’ adını aldı ve 1936'daki kurultayda bugünkü adı olan Türk Dil Kurumu (TDK) olarak değiştirildi. Atatürk, vefatından kısa bir süre önce yazdığı vasiyetname ile mal varlığını TDK ve Türk Tarih Kurumu’na (TTK) bıraktı. TDK ve TTK, 1982 Anayasası ile oluşturulan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na bağlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *