1. Dorothy Hodgkin
Dorothy Hodgkin, 1910 doğumlu Nobel Ödüllü İngiliz kimyacıdır. Mısır’da dünyaya gelen bilim insanı birinci dünya savaşının çıkmasıyla ailesiyle beraber İngiltere’de yaşamaya başlamıştır. Lisans eğitimini Oxford Üniversitesinde kimya alanında tamamlamıştır. Doktora çalışmaları esnasında ise X-ışını ile ilgilenmeye başlamıştır. Bunun sonucunda X-ışınlarının protein yapılarını belirlemede kullanılabileceğini ortaya çıkarmıştır. Penisilin, kolesterol, B12 vitamini ve insülin moleküler yapılarını keşfederek dünya tarihine bugüne kadar uzanan bir fayda sağlamıştır. Böylece 1947 yılında Kraliyet Cemiyeti Üyesi olan Hodgkin, 1965’te Başarı Ödülü’nün sahibi olmuştur. Dorothy, akademik başarısının yanı sıra dünya barışına olan katkılarıyla da tanınmaktadır. Sosyal eşitsizlik ve silahlı çatışmaları önleyici destekler vermiştir. Öyle ki bu başarıları itibariyle 1987’de Sovyet hükümeti tarafından “Lenin Barış Ödülü” takdim edilmiştir.
2. Emily Murphy
Pek tanınmasa da Emily Murphy kadınlar için çok şey başarmış bir yazar ve aktivisttir. Kanadalı kadın hakları savunucusu, özellikle Kanada feminizmine yaptığı katkılarla tanınmaktadır. Öyle ki Kanada yasalarına göre kadınların birey olarak sayılması için çaba sarf etmiştir. Murphy, aynı zamanda Kanada’da ve Britanya İmparatorluğu’nda ilk kadın sulh hakimi olma özelliği de göstermektedir. İlklerin kadını olan feminizm savunucusu 1910 yılında bir hastanenin kadrosuna girmeyi başaran ilk kadın olarak da tarihe geçmiştir. Kadınların da erkeklerin sahip olduğu haklara sahip olması gerektiğini savunarak 1916 yılında Alberta’da kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesini sağlamıştır. Dezavantajlı ve kötü şartlara sahip olan grupları bir araya getirerek hakları hakkında bilgiler vermiştir. İzole edilmiş ev kadınlarının buluşup fikirler tartışabileceği bir ortam kurulmasına aracılık etmiştir.
3. Indra Gandhi
Hindistan’ın ilk kadın başbakanı olan Indra Ghandi, o zamana kadarki tek kadın başbakan olma özelliğini de göstermiştir. Hindistan Ulusal Kongresi’nin merkezi bir figürü olan Ghandi, Doğu Pakistan’ı özgürlüğüne kavuşturmuştur. Yaptıkları bununla kalmayan siyasetçi, Hindistan için çeşitli reformlar oluşturmuştur. Hindistan’ın ilk başbakanının kızı olan Ghandi, 1984 yılındaki suikastına kadar görevini başarıyla sürdürmüştür. Bu da onu Hindistan’da en uzun süre başkanlık yapmış ikinci başbakan yapmıştır. Mavi Yıldız Operasyonu’nu hayata geçirdikten sonra kendi korumaları tarafından suikasta kurban gitmiştir. 1999 yılında BBC tarafından düzenlenen ankette “Milenyumun Kadını” seçilen Indra Ghandi, 2020 yılındaki Time dergisinin 20. yüzyılı tanımlayan “Dünyanın 100 Güçlü Kadını” listesinde gösterilmiştir. Böylece dünya tarihine iz bırakmış cesaretleriyle örnek olmuş 10 kadın arasında yer almaktadır.
4. Simone de Beavoir
Fransız, varoluşçu filozof ve feminizm aktivisti Simone de Beavoir 1908 yılında dünyaya gelmiştir. Her ne kadar kendini feminist olarak tanımlamasa da feminist varoluşçuluğa ve feminizm kuramına büyük katkıları dokunmuştur. Birçok türde eserleri bulunan Beavoir, daha çok politika ve sosyal konular hakkında yazılar yazmıştır. 1949 yılında yayınlanmış olan “İkinci Cinsiyet” kitabıyla toplumsal cinsiyet tartışmasını başlatarak çağdaş feminizmin ilk adımlarını atmış olur. Böylece post-feminizmin kurucusu olmuş olur. Daha geniş kitlelere ulaşabilmesini sağlayan bu kitap kadınların maruz kaldığı eşitsizlikleri de gözler önüne sermektedir. Fransa’nın en genç kadın felsefe öğretmeni unvanının sahibi yazar, eserlerinin yanı sıra cinsiyetçiliğe karşı mücadele edip kampanyalar düzenleyen “Kadın Hakları Birliği” ile çalışmalar yürütmüştür.
5. Lady Diana
Prens Charles ile evlendikten sonra kraliyet ailesine giren Diana, naifliği ve yardımseverliğiyle bilinmektedir. Sahip olduğu ünü ve gücü olabildiğince çok kişiye yardım etmek için kullanan prenses, dünya çapındaki hayır kampanyaların figürü haline gelmiştir. Başlarda yaşlılara ve çocuklara daha fazla önem vermiş olsa da kanser ve akıl hastaları için de yardım kampanyaları düzenlemiştir. Bu özellikleriyle dünyadaki her kesimden insanın gönlünü kazanmıştır. Kraliyet ailesi tarafından aynı sevgiyi göremeyen Diana, evliliği sırasında birçok zorlukla karşılaşmıştır. Yaşadığı onca olumsuzluğa ve baskıya rağmen hayata tutunmaya devam edebilmiştir. 1997 yılında henüz 36 yaşındayken geçirdiği trafik kazası sonucunda vefat eden prenses, ölümüyle tüm sevenlerini yasa boğmuştur. Bu ölüm haberi dünya çapında büyük ses getirmiştir. Cenazesi televizyonda yayınlanarak o zamana kadarki en yüksek izlenme oranına ulaşmıştır.
6. Rosa Parks
Siyahilerin kaderini değiştiren eylemi ile ayrımcılığa karşı direniş gösteren Rosa Parks, ırkçılığın son bulması için yaptıklarıyla tanınmaktadır. Ayrıca onu özgürlüğün sembolü haline getiren en önemli olayı ise otobüs boykotudur. Yaşadığı dönemde otobüslerin arka kısmı siyahilere ayrılmaktaydı ve ön taraflara oturmaları yasaktı. Bununla beraber eğer beyaz biri gelirse siyahiler onlara yer vermek zorundaydı. Rosa Parks ise bu yasanın anlamsızlığını görerek yasaya karşı çıkmıştır. Otobüste beyaz birine yer vermeyerek siyahilerin hakkını savunmuştur. Bu cesaretli davranışın sonunda tutuklanmış olsa da bu yasaya karşı boykot düzenlenmesine vesile olmuştur. Boykotların sonucunda ise yasa iptal edilmiştir. Parks’ın bu meydan okuması uluslararası bir direniş sembolü haline gelmiştir. Bu davranışıyla Parks, Amerika Birleşik Devletleri Kongresi tarafından “Özgürlük Hareketinin Annesi” olarak onurlandırmıştır.
7. Margaret Thatcher
“Demir Lady” lakabıyla bilinen Margaret Thatcher, İngiltere’nin ilk kadın başbakanıdır. Bununla birlikte Thatcher, Birleşik Krallık’ın en uzun süre görev yapan başbakanıdır. Özellikle Soğuk Savaş döneminde Doğu Blok’u ülkelerine karşı verdiği mücadele ile tanınmaktadır. Bu mücadelenin sonucunda ise “Demir Lady” lakabını kazanmıştır. Tavizsiz siyaseti ve liderlik tarzıyla kazandığı bu lakabın yanı sıra “Thatcherizm” olarak adlandırılan politikalar uygulamıştır. 1975 yılında Birleşik Krallık’ta büyük bir siyasi partiye liderlik eden ilk kadın olmasıyla da yeni bir dönem başlatmıştır. 20. yüzyılın en etkin siyasi liderlerinden olan Thatcher, uyguladığı politikalarla çoğu kesimin ona karşı olmasına sebebiyet vermişti. Neo-liberal siyasetin Birleşik Krallık’taki temsilcisi olan başbakan, özelleştirme, serbest pazar ekonomisi gibi çeşitli alanların destekleyicisi olmuştur.
8. Germaine Greer
Avustralyalı yazar Germaine Greer, 20. yüzyılın ikinci yarısında radikal feminizmin ana seslerinden biri olarak kabul edilir. Amerika Birleşik Devlerleri’nde ve Birleşik Krallık’ta eğitim alan yazar, İngiliz ve kadın edebiyatı alanında uzmanlaşmıştır. 1970 yılında yayınladığı “The Female Eunuch” kitabıyla uluslararası tanınmaya başlanmıştır. Greer daha ilk kitabından itibaren kadın hareketleri için dönüm noktası olmuştur. Kadınlık ve kadın olmak gibi fikirleri yapısökümüne uğratarak kadın olmanın ne demek olduğunu gözler önüne sermiştir. Kadınların toplumda itaatkar bir rol üstlenmeye zorlandıklarını dile getiren yazar, kadınların kendi kaderlerini belirleme hakkının olduğunu savunmuştur. 1997 yılında “Avustralya Ulusal Yaşayan Hazinesi” seçilmiştir. Birçok ödüle layık görülen Greer, 2001 yılında “Victoiran Kadınlar Onur Listesi” ne girmiştir.
9. Billie Jean
Sporda cinsiyet ayrımının karşısında duran Billie Jean King, toplam 39 şampiyonluğu bulunan eski tenisçidir. Amerika’nın 1 numaralı tenisçisi olarak adını duyurmuştur. Tenisteki başarısının yanı sıra sosyal yaşamda da yenilikler yapan bir sporcudur. Öyle ki sosyal adaletin ve eşitliğin öncüsü olan başarılı isim, “Kadınlar Tenis Derneği” ve “Kadın Sporları Vakfı” kurucusudur. Spora verdiği desteklerle de bilinmekle beraber çoğu kişi tarafından tüm zamanların en iyi kadın tenisçisi olarak görülmektedir. Bu nedenle 1987 yılında Uluslararası Tenis Onur Listesi’nde yer almayı başarmıştır. Birçok başarı ödülleriyle beraber Billie, 1972 yılında “Sports Illustrated” tarafından “Yılın Sporcusu” seçilen ilk tenisçi oldu. Aynı zamanda bu onu, ödülü alan ilk kadın yaptı. Dünya tarihine bütün başarılarıyla iz bırakmış olan Billie Jean, kadın sporculara yaptığı desteklerle de 10 örnek kadın listemizde yer almaktadır.
10. Benazir Bhutto
Benazir Bhutto, Müslüman çoğunluklu demokratik bir ülkeye başkanlık eden ilk kadındır. Pakistan’ın 11. ve 13. başbakanı olan Bhutto, 1980’lerin başından 2007 yılındaki suikastına kadar “Pakistan Halk Partisi” başkanı ve eş başkanı oldu. Harward ve Oxford Üniversitelerinde eğitim aldıktan sonra Pakistan’a dönmüştür Bu dönüşün ardından babası darbeyle iktidardan indirilip idam edilmiştir. Annesiyle beraber partinin kontrolünü alan Benazir Bhutto, ülkesinin “Demokrasinin Restorasyonu Hareketi” ne öncülük etmiştir. Başarıları nedeniyle defalarca hapsedilmiş ve sürgüne gönderilmiştir. Sürgün zamanında etkilendiği Thatcherizm akımından etkilenerek 1986 yılında ülkesine döndüğünde partisini sosyalistlikten liberalizme doğru bir geçirmiştir. Bhutto, 27 Aralık 2007 tarihinde seçim mitinginde konuşmanın ardından aracının penceresinden halkı selamlarken üzerine ateş açıldı. Olay anında yaşamını yitiren lider bir suikasta kurban gitmiştir.
DergiCE - Semanur Durak