İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GEÇMİŞİN GÖLGESİ Leonardo da Vinci’nin ağaçlar ile ilgili ilginç gözlemi

Leonardo da Vinci’nin ağaçlar ile ilgili ilginç gözlemi

Leonardo da Vinci, 500 yıl önce, ağaçlar hakkında çok ilginç bir gözlem yapmıştır.

Ağaçların evrensel bir büyüme örüntüsü sergilediğini, ağacın gövdesi ile dallarının boyutu arasında bir ilişki olduğunu fark etmiştir. Ağaç türlerinin bir çoğunda geçerli olan kurala göre, dalların toplam kalınlığı, ağaç gövdesinin toplam kalınlığına eşittir. Keşifle ilgili son dönemde yayınlanan bir çalışmaya göre bunun nedeni, rüzgarın zararlı etkilerinden korunmak için ağacın geliştirdiği bir özellik olduğudur.

Oregon Devlet Üniversitesi’nde bitki fizyolojisi uzmanı Kate McCulloh, yakın zamana kadar bilim dünyasının, Leonardo’nun keşfettiği bu muhteşem kural üzerinde gerçek anlamda çalışılmamış olduğunu bildirmiştir.

DA Vinci defterine, ağacın yüksekliğinin her aşamasında dalları ve gövde kalınlığının eşit olduğunu not etmiştir. Başka bir deyişle, ağacın dallarını bir araya getirip, gövdenin ucuna eklendiğini farz edersek, sütuna benzer bir görüntü meydana gelecektir.

Da Vinci kuralının nasıl ortaya çıktığını araştıran fizikçi Christophe Eloy,(Provence Üniversitesi, Fransa) bilgisayarda karışık dal örüntüleri tasarlar. Bunu yaparken de en hafif ağaçların dahi rüzgara dayanabilecek güçte gövdesi olmasına özen gösterir. Ağaçların fraktal doğası, temel örüntünün kendisini ana dallar ve o dallardan çıkan küçük ve daha küçük dallarda tekrarlamasına izin vermektedir. Tasarladığı model ağaç, en etkili dal kalınlığını bulmasını sağlamıştır. Model ağacı, sanal bir rüzgar tünelinde test eden Eloy, dalları kırabilecek rüzgar kuvvetini hesapladıktan sonra, dalların kalınlığının ne olması gerektiğini hesaplamıştır. En küçük daldan gövdeye kadar her bölüm için hesapladığı kalınlığın, Leonardo’nun kuralı ile uyumlu olduğunu  görmüştür. Eloy’un çalışması Physical Review Letters dergisi tarafından yayınlaşmış olsa da bazı bilim insanları, Leonardo’nun kuralının, Eloy’un çalışmasından daha geniş bir açıklaması olması gerektiği kanısındalar.

Konu ile ilgili açıklamalar genel olarak iki temel kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar; Hidrolojik Teori ve Yapısal Teori. Hidrolojik teori, ağaçların karakteristik şeklinin, suyu köklerinden dallarına ulaştırma amacı ile gelişmiş olduğunu savunur. Yapısal teori ise ağaçların şeklinin, ayakta kalma amacına ulaşmak için gelişmiş olduğunu  savunur. Eloy’un teorisi yapısal teoriyi destekler niteliktedir.

Leonardo’nun kuralının ne kadar geçerli olduğuna bakılmaksızın, şuana kadar toplanan veriler, birçok türün ağaçlarının kurallara uyduğunu göstermiştir. Şimdiye kadar elde edilen deliller, 500 yıllık kuralı destekliyor olsa da Da Vinci’nin gözlemini tam olarak doğrulamak için, binlerce ağaç ve dalları üzerinde  inceleme yapılmasına gerekmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *