İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK GEÇMİŞİN GÖLGESİ Nursun Erel kaleme aldı: TCG Kocatepe neden battı?

Nursun Erel kaleme aldı: TCG Kocatepe neden battı?

"Unutulmaz devlet adamı, siyasetçi, gazeteci, şair Bülent Ecevit’i yitireli 16 yıl oldu, bıraktığı boşluk hala doldurulamadı." Nursun Erel'in kaleme aldı "TCG Kocatepe neden battı?"

Unutulmaz devlet adamı, siyasetçi, gazeteci, şair Bülent Ecevit’i yitireli 16 yıl oldu, bıraktığı boşluk hala doldurulamadı. Benim için de birçok yönü ile çok değerli bir isimdi Bülent Ecevit, ancak toplumumuzda yerleşik, “ya hep ya hiççi bakış açısı” ile onu değerlendirmek yanlış olur, bu nedenle Ecevit’in odağında yer aldığı bir olaydan, daha doğrusu bir faciadan söz etmek istiyorum bugün.

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında “kendi uçaklarımız tarafından vurulan!” TCG Kocatepe Muhribi (*) nasıl oldu da böyle bir facianın kurbanı oldu? Bu sorunun yanıtı hala ortada yok.

Harp Okullarında “ibretlik ders” olarak okutulması gereken, ancak resmi soruşturmaların ardından, “Türk Ordusunda kuvvetler arası ikilik çıkmasın” diye “üstü kapatılan” bu facianın nedenleri net olarak ortaya konulmuş değil.

—-Olayın özeti—

Genelkurmay raporlarında bu “olayın özeti” şöyle yer alıyor:

20 Temuz 1974 tarihinde Kıbrıs Harekatı cereyan ederken, Yunan Deniz Kuvvetlerine mensup 10-11 gemiden müteşekkil bir konvoyun, Rodos Kanalından çıktığı ve Kıbrıs’a seyrettiği raporunun alınmasından sonra gemiler yakinen takip edilmiş ve durum hükümete duyurularak Ada’ya muhtemel ulaşacağı tarih olan 21 Temmuz 1974 günü için taarruz planlaması emredilmiştir.

Hava Kuvvetlerinin taarruzundan sonra bölgeye girerek taarruz icra edecek olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait 3 muhrip, saat 15.00’den itibaren incelemede teferruatı ile arz edilen nedenlerle kendi uçaklarının taarruzuna maruz kalmış ve bu muhriplerden TCG Kocatepe aldığı yara neticesinde kurtarılamayarak batmıştır…”

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *