Giyim kuşamın bir gösteri sanatına denmesinden bu yana dünyanın en güzel giyinen liderleri arasında Mustafa Kemal Atatürk, kendi çağının en şık lideri olarak gösteriliyor bütün modacılar tarafından. Mustafa Kemal Atatürk, giyim kuşamıyla sadece şık giyinmiyor aynı zamanda kendi çağdaşlarına örnek rol model oluyordu. Hemen belirtelim ki Atatürk, giydiği bir çok kıyafetin modelini kendisi çiziyordu. Bu yönü ile Atatürk’ün modayı izleyen değil, kendi modasını oluşturan bir şahsiyet olduğunu görüyoruz.
Atatürk, Bizzat çizdiği kıyafetleri Beyoğlu’ndaki iki terzi dikiyordu, çoraplarını da aldığı Arman ve Rum asıllı Ekonomides. Frak ve smokinleri İsviçre’de bir terzinin elinden çıkıyordu..
Büyük önder Gazi Mustafa Kemal, her yere, sosyal statüye ve davetiyeye göre uygun giyinirdi. Bu, aslında giyim kuşamına dikkat eden herkesin uyduğu rutin bir giyim şekliydi. Ancak, Atatürk’ü hem çağdaşlarından hem de o günün kral ve devlet başkanlarından ayıran en önemli özelliği, giydiği kıyafetlerin tamamının çizimini bizatihi kendisi yapar ve Başta İstanbul olmak üzere Avrupa’nın muhtelif kentlerindeki en ünlü terzilere diktirirdi.
Onun içindir ki Gazi Mustafa Kemal tarlada traktörün direksiyonunda ekinleri hasat ederken o şık kıyafetlerinin görüntüsünün itici gelmemesi, aksine o anla tam uyum içinde olması, ya da verilen bir balonun rüküşü değil de en şıkkı olmasının sebebi budur. O, verileni değil, kendisinin zamanın ve mekanın ruhuna uygun olanı çizerek giydiği için deniz kıyafetinden vagonlu tren seyahatlerine, üstü açık arabayla Ankara Turundan, Pelerinli cumhuriyet resepsiyonuna kadar hep en şık ve gözde olanıydı.
Kıyafetleri gözleri kamaştırmaktan öte, bir benimseme bir içselleştirme etkisi bırakıyordu hem yakın çevresi üzerinde hem de toplumda.
1. Askerlik döneminden, Cumhuriyet`in ilanına giden yolda Mustafa Kemal Atatürk’ün giydiği birbirinden şık kıyafetler...
2. 42 numara, daha çok bağcıklı rugan ayakkabı giyiyordu.
3.Sirkeci’deki Altın Çizme’ye ve Nuri’ye ayakkabı sipariş ediliyordu.
4.Özgün tasarım ayakkabılarıyla birlikte, duruma göre tozluk da kullanıyordu. Çizgili çorapları yeğliyordu. İçi kuzu, bilekliği kurt kürkünden eldivenlerini çok seviyordu.
5.Atatürk, aynı adlı dedemin diktiği smokin, redingot, frak ve jaketayı, Levon Kordonciyan’dan giyiyordu.
6.Ceketler Slimfit Pantolonlar Bol
7.Muazzam bir moda bilgisine sahipti. Standart dışına çıkılacak spor, takım elbise ve aksesuarlar modelleri, kendisi çizerdi.
8.Sırtı trikolu, önü kumaş yelek çizimi, rahatsız böbreklerini sıcak tutmak içindi.
9.Her biri matematiksel işlemlerle tasarlanan kıyafetler özgündü. Tasarımlarını çok az terzi dikebiliyordu.
10.Gittiği memleketlerin geleneklerine uygun giyinirdi.
11.Ve o özgün kıyafetleri de çok iyi taşırdı.