İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5594 %0.16
36,5618 %-0.36
3.707.688 %4.489
3.081,85 -0,38
Ara
Muhalif. GEÇMİŞİN GÖLGESİ Soğuk Savaş Nedir?

Soğuk Savaş Nedir?

Soğuk Savaş, iki süper gücün arasındaki askeri ve siyasi gerginliktir. Bu iki süper güç ise Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği'dir.

44 yıl süren Soğuk Savaş nedir? 

Soğuk Savaş kavramını ilk kullanan, İngiliz yazar George Orwell'dır. Yazdığı bir makalede, Sovyet Rusya ve Amerika arasındaki ideolojik ve siyasi gerginliği soğuk savaş olarak tanımladı. Siz ve Atom Bombası adlı makalesinde, bu iki gücün nükleer olarak silahlanmasının, aralarında doğrudan bir çatışma yaratmayacağını ama dünyanın bu iki gücün etrafında döneceğini söyledi. Bu yazısından tam olarak üç yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri tarafından Soğuk Savaş'ın ilk adımları atıldı. 

Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya arasındaki gerginlik, II. Dünya Savaşı'ndan sonra başladı. Eski İngiliz Başkanı Winston Churchill, Amerika'nın Fulton kasabasında Demir Perde ifadesini kullanarak önemli bir konuşma yaptı. Bu konuşmada W. Churchill ve Amerika Başkanı H. Truman, Sovyetler Birliği'ne siyasal bir savaş ilan etti. Churchill, sosyalist hareketlerin dünyada hızla yayılmasına karşı, Anglo- Sakson ülkelerindeki yöneticileri de kendi yanına, birlikte olmaya davet etti.  Bu iki gücün çekişmesi dünyada nükleer savaş paranoyasını oluşturdu. Bundan dolayı da devletler, bloklardan kendilerine yer bulmaya çalıştı. Bu dönemde ABD ve müttefiklerinden oluşan Batı Blok'u ve sosyalist ülkelerden oluşan Doğu Blok'u silahlanma yarışına girdi. 

1947 yılından Amerika, sosyalist devletlerle mücadele eden Avrupa ülkelerine yardım doktrinini açıkladı. Bu ekonomik yardımlar ile dünya üzerinde hegemonya kurmayı amaçladı. Avrupa ülkelerinin kısa zamanda güçlenmesini sağlamak ve komünizmin yayılmasını engellemek için Marshall Planı açıklandı. 1949 yılında da tedbir amaçlı NATO kuruldu. Soğuk Savaşın en yüksek olduğu dönem ise Kore Savaşı'dır. Güney Kore'yi Amerika ve Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'yi ise Çin ve Sovyet Rusya destekledi. Bu savaşta yapılan ateşkes ile iki blok arasındaki gerginlik biraz yumuşamış oldu. 1963 yılında ise Soğuk Savaş'ın ikinci sıcak çatışması yaşandı. Vietnam Savaş'ına katılan  Amerika, burada birçok savaş suçu işledi.

Moskova Antlaşması ile iki ülke arasındaki nükleer savaş denemeleri durdurulmaya çalışıldı. 1991 yılına kadar devam eden Soğuk Savaş dönemi, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve Sovyet Rusya'nın parçalanması ile son buldu. Komünizm ise dünya genelinde bir çöküş yaşadı. Dünyada kalan tek süper güç Amerika Birleşik Devletleri oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *