Türk sinemasının en büyük isimleri dendiğinde akla gelen ilk isimlerden birisi Münir Özkul. Sadece sinema değil tiyatroda da adını altın harflerle yazdırmıştır tarihe.
Cumhuriyetin "paşa torunu"
Takvimler 15 Ağustos 1925’i gösterirken Münir Özkul gözlerini dünyaya açtı. Genç cumhuriyetin yeni evlatlarından birisiydi kendisi. Eski Osmanlı paşalarından birinin torunu olarak yaşamına başladı. Bakırköy semtinde çocukluğunu yaşayan Münir’in içinde oyunculuk aşkı alevlenmişti. Lakin babası onun asker olmasını istiyordu. Daha bebekliğinden itibaren ‘Paşam’ ismiyle hitap ediliyordu kendisine.
Okuldan kaçıp sinemaya gidiyordu
İçindeki oyunculuk aşkı o kadar büyüktü ki okula diye evden çıkıp çoğu kez soluğu sinemada ya da kütüphanede alıyordu. Sinemada izlediği oyuncuların yerine kendisini koyuyordu. Onlar gibi yıldız, büyük oyuncu olmak istiyordu. Okul hayatını çok önemsemedi, ona kalsa okulu bırakıp oyunculuk hayatına atılacaktı ancak annesini kıramadı ve birkaç lise değiştikten sonra İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Devam eden sürede İstanbul Üniversitesi’ni de kazandı ama yarım bırakarak okuldan ayrıldı.
Kısa sürede adını duyurdu
Münir Özkul ilk oyununun ardından ‘Bu çocukta iş var’ dedirtti kendisini izleyenlere. Birçok oyunda rol almaya başladı. İçindeki oyunculuk aşkı onu motive ediyordu. Daha büyük yerlere gelmesi gerekliydi fakat genç Münir tabiatı gereği iş aramayı çok sevmiyordu. Başarılarının ardından kısa sürede teklifler gelmeye başladı. En önemli teklif ise Ses Tiyatrosu’ndan gelen teklifti.
İzleyenleri büyüleyen performans
Ses Tiyatrosu’ndan gelen teklifi kabul etti, henüz 23 yaşındaydı. Hayranı olduğu oyuncularla aynı sahnede yer alacaktı. İlerleyen yıllarda birçok kez birlikte rol alacağı Mürüvvet Sim ile ‘Aşk Köprüsü’ oyunda karşılıklı oynadı. Rol arkadaşları provada bile içe dönük bu arkadaşlarını sahnede tanıyamıyordu. Hem rol arkadaşlarını hem de izleyicileri büyüleyen bir pırıltısı vardı.
Sinemaya adımını atıyor
Devam eden yıllarda Türk tiyatrosunun efsane ismi Muhsin Ertuğrul ile çalışma fırsatı buldu. Tiyatronun yanı sıra artık kameraların da dikkatini çekmişti. İlk rolü figüranlıktı ancak onun için çok kıymetliydi. 1950 yılında ‘Vatan ve Namık Kemal’ filminde asker rolüyle karşımıza çıkmıştı. Devam eden süreçte ilk renkli Türk filmi olan ‘Halıcı Kız’ filminde de rol aldı. ‘Edi ile Büdü’ filmiyle de başrol olarak sinemadaki yerini aldı. Bu sefer partneri Vasfi Rıza Zobu’ydu.
‘Kavuk’un yeni sahibi oldu
1968 yılında ise hayatının en önemli ödüllerinden birisini aldı. Türk tiyatrosunu bir yerlere taşıması beklenen isimlerin taşıdığı kavuğu ‘Kanlı Nigar’ oyunu sonrası İsmail Dümbüllü’den almıştı. Türkiye’nin yeni ‘kavuklusu’ Münir Özkul olmuştu. Yıllarca taşıdığı kavuğu daha sonra Ferhan Şensoy’a devretmişti usta oyuncu.
Arzu Film hayatını değiştirdi
Bunca başarısının ardından yine de ulaşamadığı insanlar vardı. Lakin bu durum Arzu Film ile çalışmasından sonra tersine döndü. Ertem Eğilmez ile birlikte birçok filme imza attılar. Adeta bir iş yeri değil bir okuldu Münir Özkul için Arzu Film. Filmlerinden özellikle Adile Naşit ile efsane ikiliyi oluşturdular. Şu an bile birçok kişi ikiliyi evli sanıyor olabilir. O derece başarılı, o derece sıcak oyunculuklar sergilemişlerdi.
Yıllar sonra sahneye döndü
1980’li yıllarda sinema ve dizilerde yer almaya devam etti Münir Özkul. Tiyatroyu bırakmış, sahnelerden uzak kalmıştı. Ferhan Şensoy’un 1987-1988 yıllarında sahneledi “İstanbul’u Satıyorum” oyununda Mimar Sinan’ı canlandırdı. Bu oyun sonrası kavuğu Ferhan Şensoy’a teslim etti.
92 yaşında hayata gözlerini yumdu
2003'ten beri demans ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile boğuşan Özkul, bu tarihten sonra evden dışarı çıkmak ve kimseyle görüşmek istemedi. Özkul 5 Ocak 2018'de Beyoğlu'nun Cihangir semtindeki evinde 92 yaşında hayata gözlerini yumdu.